Vijesti

Dario Hrebak: Struja i plin enormno poskupljuju. Jednoj školi ponuda za plin skočila je sa 24.000€ na 186.300€

Index.hr piše o veliko izazovu zbog enormnog poskupljenja struje i plina na koji upozorava gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, a tekst prenosimo u cijelosti

BJELOVARSKI gradonačelnik Dario Hrebak upozorio je da su proračuni županija, gradova i općina pred velikim izazovom zbog enormnog poskupljenja struje i plina, a cijene su u pojedinim slučajevima veće i do osam puta.Jednoj bjelovarskoj školi ponuda za plin skočila je sa 180.000 kuna ( 23.950€ ) na 1.4 milijuna kuna ( 186.282€ ), a struja za komunalnu tvrtku Vodne usluge, prema prijedlogu novog ugovora, koštat će sedam ( 931.410€ ) umjesto dosadašnjih 2.3 milijuna kuna ( 306.034 € ), upozorio je Hrebak na svojoj Facebook stranici.

Spomenuo je i troškove javne rasvjete, koji će s dosadašnjih dva milijuna kuna godišnje narasti na čak deset milijuna kuna.

“Svi koji tvrde da se sve može riješiti postavljanjem solara su neozbiljni jer nitko ne može postaviti ogromnu količinu solara u tako kratkom roku u sve gradove i županije, na sve javne ustanove”, poručio je Hrebak.

“Mi smo imali sreće kao grad da nam je većina javnih ustanova energetski obnovljena, da smo dosta dobro zaštićeni i ugovorima, ali razmišljam i o drugim gradovima, pogotovo županijama. Sad je vrijeme da se rade planovi, da radimo strategiju kako da se s ovim problemom ozbiljno uhvatimo u koštac”, ističe Hrebak.

Vidim da mnogi nisu shvatili moj današnji plan da će Bjelovar krenuti u radikalnu štednju kako bismo održali situaciju pod kontrolom i oslobodili financijski prostor te pomogli poduzetnicima paketom mjera na kojem radimo da što lakše prebrode krizu i sačuvaju radna mjesta”, počeo je.

“Vjerujte nam, znamo što radimo”

“Kažu mi uvijek pokušaj građanima na jednostavnom primjeru objasniti srž problema. Pokušao sam sa školama, ali nije najbolje prošlo. Ljudi još uvijek plešu na brodu, opijeni suncem godišnjih odmora, a voda polako nadire.

Birali ste me da upravljam gradom sa 70% podrške građana na izborima. Ajde mi vjerujte još malo da znam što radim i pustite me da radim odgovorno posao za koji me plaćate i da manirom dobrog gospodara, sa timom kojem sam na čelu, upravljamo gradom. Vjerujte nam, znamo što radimo. Sad je pravi trenutak, poslije će biti prekasno”, piše.

Naveo je nekoliko primjera poskupljenja

“Ajmo to pokazati primjerom. I osnovna škola, jedna je od 5 OS na području grada. Prošle godine je imala troškove plina 180 000 kuna, a za sljedeću godinu dobili su ponudu na 1.4 milijuna. To je gotovo 8 PUTA VIŠE. Bjelovarske Vodne usluge plaćale su struju na godišnjoj razini 2.3 milijuna kuna, a sad će ih struja koštati oko 7 milijuna kuna.

Krenuti će uskoro i sa ostalim ustanovama i tvrtkama. Do sada nije jer su bile zaštićene dobrim ugovorima. To nije samo problem Bjelovara već i ostalih gradova, a najviše će stradati sve županije jer imaju ogroman broj škola na svom proračunu.

Dakle poskupljenja struje i plina za škole i ostale ustanove nisu 10-15% već 500-700%. Poskupljenja se već sada mjere u milijunima kuna. Godišnje trošimo na javnu rasvjetu 2 milijuna kuna, po novome kad nam isteknu ugovori, trošit ćemo 10 milijuna kuna.Kad gledam komentare po društvenim mrežama šokiran sam koliko građani ne mogu osjetiti srazmjer ovakvih poskupljenja ne samo u Hrvatskoj već i u Europi jer naravno sve države Europe štite svoje građane koji ne plaćaju tržišnu cijenu već subvencioniranu cijenu električne energije kao i plina. Za građane računi nisu poskupili 5-8 PUTA, ali za gospodarstvenike, gradove, županije, škole, jesu”, piše Hrebak.”Svi koji tvrde da se ovo može riješiti postavljanjem solara su neozbiljni””Svi koji tvrde da se sve može riješiti postavljanjem solara su neozbiljni jer možemo nešto riješiti, ali nitko ne može postaviti ogromnu količinu solara u tako kratkom roku u sve gradove i županije na sve javne ustanove u njima.Mi smo imali sreće kao grad da nam je većina javnih ustanova energetski obnovljena, da smo dosta dobro zaštićeni i ugovorima, ali razmišljam i o drugim gradovima, pogotovo županijama. Sad je vrijeme da se rade planovi, da radimo strategiju kako da se s ovim problemom ozbiljno uhvatimo u koštac.Ja sam prvi guknuo, možda sam trebao šutjeti kao ostali dok voda ne dođe do grla, dok i oni najneozbiljniji shvate razmjere ovog problema. Bjelovar će biti spreman, za to me plaćate, to mi je posao”, kaže Hrebak na Fejsu.

INDEX/PRESS



(Pressmedia)