Vijesti

Dedić: Jedinstvena Farma ‘Spreča’ u Kalesiji primjer za samoodrživost

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sa ostalim članovima delegacije Vlade Federacije BiH danas je u Kalesiji posjetio Farmu “Spreča” za koju kaže da je primjer kako treba biti samoodrživ i imati pretpostavke za daljni razvoj.

– To je farma koja je jedna od većih proizvođača u proizvodnji mlijeka. Ona je primjer kako svoriti pretpostavke za održivost ove proizvodnje, ali i daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje. Kroz kapacitete koje ova farma ima ona garantuje veću proizvodnju mlijeka i mesa – istakao je za Fenu Dedić.

Naglasio je da se iz godine u godinu bilježi rast proizvodnje mlijeka u Federaciji BiH.

– To je jedna od proizvodnji gdje možemo biti neovisni jer ne moramo uvoziti ni litru mlijeka kako bi snabdjeli domaće tržište. Naše mlijeko je kvalitetno i prozvođači na terenu čine sve kako bi proizvodnju mlijeka i dalje razvijali – naveo je Dedić.

Uvjeren je da će se proizvodnja mlijeka u narednom periodu podići na još viši nivo, a od svih nivoa vlasti očekuje da se povećavaju izdvajanja iz budžeta za proizvodnju hrane jer je to prioritet države Bosne i Hercegovine i njenih građana.

– Ove godine budžet za poljoprivredu povećan je sa 87 na 106 miliona KM. Na početku godine imali smo jednu neizvjesnost usljed poskupljenja svih repromaterijala i drugih inputa u proizvodnji. Tokom godine kroz redovnu isplatu poticaja, kroz povećanje podrški za sve proizvodnje naši poljoprivredni proizvođači uspjeli su da se održe. Bez obzira na sve vrijeme koje imamo budžet za poljoprivredu mora se povećavati svake godine kako bi poljoprivrednici bili konkurentni poljoprivrednim proizvođačima iz Evropske unije – dodao je Dedić.

Tokom posjete, direkor Farme “Spreča” Said Karić izjavio je Feni da se sav proces u farmi odvija po sektorima. U sektoru stočarstva realizira se animalna proizvodnja – uzgoj životinja i proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka.

– Pored sektora stočarstvo imamo i biljnu proizvodnju kroz koju realizujemo prioritetnu proizvodnju silažnog kukuruza, sijena, travne sjenaže i na taj način obezbjeđujemo hranu za životinje koje se nalaze na farmi – kazao je Karić.

Delegaciji Vlade Federacije BiH predstavio je i novi sektor – izgrađena bioplinska postrojenja, gdje se proizvodi električna energija iz biogasa odnosno iz obnovljivih izvora energije.

– Postrojenje je interesantno i važno jer je prvo ovog tipa u Federaciji BiH. Kao sirovine za to postrojenje upotrebljavamo kukuruznu silažu, goveđi i pileći stajnjak – podvukao je Karić.

Cilj današnje posjete delegacije Vlade Federacije BiH, u kojoj je bio i premijer FBiH Fadil Novalić, je dati podstrek i motivaciju za oko 80 radnika uposlenih u Farmi “Spreča”, a među kojima su inžinjeri, agronomi, ekonomisti i radnici sa srednjom stručnom spremom.

(FENA)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -