Vijesti

Dedić u posjeti Olovu: Zajednički projekti za razvoj općine

Tokom sastanka istaknuta je opredijeljnost resornog federalnog ministarstva da u okviru mogućnosti i kapaciteta pomognu razvoj Olova ali i drugih lokalnih zajednica na području Federacije BiH.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je sa direktorom projektne jedinice koja realizira projekte IFAD-a Halilom Omanovićem i direktorom Agencije za vodno područje rijeke Save Sejadom Delićem posjetio Općinu Olovo i održao radni sastanak s načelnikom Đemalom Memagićem o stanju u oblasti poljoprivrede i vodoprivrede na području ove općine.

Tokom sastanka istaknuta je opredijeljnost resornog federalnog ministarstva da u okviru mogućnosti i kapaciteta pomognu razvoj Olova ali i drugih lokalnih zajednica na području Federacije BiH.

– Na području Općine Olovo realizirali smo nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata poput Gradske tržnice Olovo i vodovoda Olovske Luke i Gornje Olovo kao i projekata u kojima smo podržali 106 farmera sa start paketima i opremom za uzgoj maline. Ukupno za navedene projekte izdvojeno je više od 1,4 miliona KM. U oblasti vodoprivrede to su projekti regulacije korita rijeke i izgradnje obaloutvrda na rijeci Krivaji, a nakon poplava u ovoj općini sanirali smo i korito rijeke Stupčanice, sanaciju fekalne i kišne kanalizacije, sanaciju klizišta, lokalnih puteva i gradskih ulica. U planu za ovu godinu je realizacija projekta sanacije puta i mosta u naselju Dugandžići ukupne vrijednosti 250 hiljada KM – izjavio je tokom posjete ministar Dedić.

Načelnik Memagić zahvalio je ministru Dediću na upriličenoj posjeti te kazao kako dijeli zadovoljstvo sugrađana realiziranim projektima koje je podržalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na području Općine Olovo.

– Realizirani projekti su direktno i indirektno podržali razvoj Olova i mi kao predstavnici ove lokalne zajednice smo zahvalni na pruženoj podršci od strane resornog federalnog ministarstva – kazao je načelnik Memagić.

Nakon radnog sastanka ministar Dedić i načelnik Memagić obišli su Gradsku tržnicu koja je jedan od uspješno realiziranih projekata.

 

Biznis.ba / FENA