Vijesti

Delić: Do kraja sedmice više od milion KM podsticaja poljoprivredi za prvi kvartal 2022.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je početkom aprila, na inicijativu Ministarstva privrede, Odluku o visini novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokove za podnošenja zahtjeva za 2022. godinu.

Usvajanje te odluke bilo je uvjet da se počne sa isplatom podsticaja za prvi kvartal ove godine što je Ministarstvo privrede i ispoštovalo, shodno ranijim najavama ministra privrede Adnana Delića.

– Učinili smo maksimalne napore da se prvi kvartal podsticaja isplati u aprilu i sve aktivnosti počev od pripreme prijedloga odluke, provođenja javne rasprave do usvajanja konačne Odluke ubrzali smo i ovo je oko mjesec dana ranije isplata u odnosu na prethodnu godinu kad smo isplatu počeli krajem maja. Obradili smo 330 zahtjeva za podsticaje za koje će do kraja sedmice biti uplaćeno 1.000.816 KM – pojasnio je ministar Delić.

Od ukupnog iznosa isplaćenih podsticaja, najveći iznos od 349.675 KM isplaćen je za podsticaj otkupu mlijeka, dok je za tov piladi isplaćeno 144.509,13 KM, a tov junadi 93.450 KM. Za plasteničku proizvodnju po 49 obrađenih rješenja isplaćeno je ukupno 52.288 KM, dok je u oblasti kapitalnih ulaganja isplaćeno 81.653,08 KM za kupovinu priplodnih junica, te 58.878,51 KM za kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije i priključnih sredstava.

Ministar Delić naglasio je važnost poljoprivredne proizvodnje na području Kantona, te još jednom podsjetio da Ministarstvo nastoji olakšati poljoprivrednicima kroz različite aktivnosti, među kojima su i otkupi tržišnih viškova u ovoj i prethodnoj godini, ali i najavljeni otkup plodova ovogodišnje sjetve već u jesen, donošenje Odluke kojom je poljoprivrednim proizvođačima dozvoljeno da koriste sjeme i sadni materijal iz svoje reprodukcije i mnoge druge olakšice. Uskoro će biti spreman i novi tekst zakona o poljoprivrednim podsticajima.

– Mi smo u završnoj fazi pripreme novog zakona o poljoprivrednim podsticajima u koji ćemo uvrstiti i prijedloge privrednika javne rasprave iz februara a odnose se na unaprjeđenje proizvodnje jer želimo kvalitetne podsticaje za strateške grane poljoprivrede, kao i one za koje imamo resurse da budemo najbolji u regionu. Domaća proizvodnja hrane nam je bitna i svi vidimo koliko je važno imati vlastitu proizvodnju, posebno u nestabilnim društveno – političkim uvjetima kakvim ovih dana svjedočimo – naglasio je ministar Delić.

Naveo je i da će se novim zakonom regulisati posebni podsticaji mladima koji odluče da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da bi se i na taj način utjecalo da mladi ostaju u BiH.

– Odlukom je predviđeno sedam miliona KM budžetskih sredstava za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu, što je za 1,5 miliona KM više sredstava u odnosu na 2020. godinu. To pokazuje kontinuitet u opredjeljenju Ministarstva da, iz godine u godinu, jača poljoprivrednu proizvodnju i izdvajanja za njeno unaprjeđenje – saopćila je Služba za protokol i press KS.

 

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -