Vijesti

Deutsche Welle : Sve više Nijemaca polovinu plate mora dati za stanarinu koja nezaustavljivo raste

Prema najnovijim podacima Saveznog ureda za statistiku u Wiesbadenu, 1,5 miliona kućanstava u Njemačkoj je prošle godine izdvajalo više od 50 posto svojih neto primanja na stanarine bez režija. Daljnjih 1,6 miliona kućanstava je za stanarinu izdvajalo između 40 i 50 posto primanja. To, kako su zaključili statističari, znači da je 3,1 miliona kućanstava na području Njemačke natprosječno snažno opterećeno troškovima stanovanja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Najviše pogođeni siromašniji slojevi

Prosječni postotak koji 19,9 miliona kućanstava izdvaja za stanarinu je 27,8 posto. Statistike ne pokazuju precizno radi li se kod osoba koje izdvajaju natprosječno mnogo za stan o građanima srednjih primanja koji žive u izuzetno skupim nekretninama ili građanima nižih primanja koji žive u prosječno skupim stanovima. Stručnjaci međutim polaze od toga da je u najvećem broju slučajeva radi o građanima nižih primanja. „Financijsko opterećenje domaćinstava s nižim primanjima je posebice u većim gradovima dramatično”, kaže Sebastian Dullien, znanstvenik s Instituta za makroekonomiju i istraživanje privrednog rasta (IMK), institucije bliske zakladi Hans Böckler. On kaže kako je alarmantan podatak da se proteklih godina postotak građana koji izdvajaju veći dio svojih primanja za stanovanje povećao.

Stanje sa stanovima bi se moglo dodatno pogoršati

Stručnjaci također imaju jednu lošu vijest za stanare: opuštanje situacije na tržištu nekretnina, posebice u većim gradovima, nije na vidiku. Glavni uzročnik povišenja stanarina posljednjih godina je bio strelovit rast kupovnih cijena nekretnina. U međuvremenu se rast cijena zaustavio ali od toga, kako smatraju stručnjaci, neće profitirati stanari.

 

Uzrok je smanjena aktivnost u sektoru stanogradnje uz istovremeno povećanje potražnje. „Tomu treba pridodati porast kamata na kredite što znači da si mnogi, koji su to planirali, neće moći priuštiti kupovinu stana. Ti ljudi će dakle ostati na tržištu nekretnina za iznajmljivanje što povećava potražnju a time i cijene”, kaže Stephan Kippes iz Saveza trgovaca nekretninama za jug Njemačke. On predviđa da će se problem s manjkom stanova, posebice onih koje si prosječan zaposleni može priuštiti, u godinama koje dolaze dodatno rasti piše.
(Kliker.info-DW)

 

Kliker.info

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -