Vijesti

Dijaspora treba biti jedan od strateških potencijala ekonomskog razvoja

Bosanskohercegovačka dijaspora trebala bi biti jedan od ključnih faktora i generatora budućeg ekonomskog razvoja naše zemlje, ocijenjeno je danas na 9. sjednici Savjeta za strane investitore Federacije BiH kojom je predsjedavao federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Prema podacima koji su prezentovani tokom današnje sjednice, više od dva miliona naših građana živi izvan Bosne i Hercegovine, te iako su snažno zainteresirani za ulaganja u domovinu, ekonomski potencijal dijaspore ostaje neiskorišten zbog određenih strukturalnih i administrativnih prepreka, kao i odsustva sinhronizirane i proaktivne politike od strane bosanskohercegovačkih vlasti.

U tom kontekstu, ministar Vujanović je istakao kako je Vlada Federacija BiH prepoznala važnost dijaspore i njenog ekonomskog potencijala, te da proaktivno i kontinuirano radi na uklanjanju barijera za aktivnije i direktnije učešće dijaspore u ekonomskom razvoju naše zemlje.

Između ostalog, naglasio je Vujanović, radi se na izmjenama nekoliko važnih fiskalnih zakona koji će našu zemlju učiniti atraktivnijom za strana ulaganja, a uporedo s tim poduzimaju se aktivnosti na kreiranju institucionalnih aranžmana i alata za bolje uvezivanje i održavanje veze sa dijasporom.

Zaključio je da animiranje dijaspore i efikasnije mobiliziranje njenog ekonomskog potencijala zahtijeva kontinuiran rad, te mnogo aktivniji pristup i konstruktivnije partnerstvo, čemu će se ubuduće posvetiti mnogo veća pažnja kako od strane Vlade Federacije BiH, tako i od Savjeta za strane investitore Federacije BiH.

Inače današnjoj redovnoj sjednici Savjeta, koja je održana u online formatu, kao gosti učestovali su i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić i pomoćnik ministra za iseljeništvo u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Kemo Sarač.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -