Vijesti

Dijeljenje novca ispraznilo budžet, Srpska se ponovo zadužuje  

BANJALUKA – Strategija Vlade Republike Srpske koja pred izbore dijeli novčanu pomoć stanovništvu veoma brzo crpi budžet i pravi velike rupe. One se krpe zaduživanjem preko Banjalučke berze koja je postala oslonac vlasti u realizaciji svojih ideja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Međutim, to bi joj mogla biti i omča oko vrata u narednim godinama kada će se pozajmljeni novac morati vratiti.

Republici Srpskoj sljedeće godine dospijeva naplata duga većeg od milijardu KM, od čega samo 400 miliona maraka po osnovu petogodišnje, netransparentne emisije obveznica na Bečkoj berzi.

Ukupan dug Srpske krajem prošle godine iznosio je 6,16 milijardi marka.

To očigledno ne brine mnogo nadležne. Ministarstvo finansija Republike Srpske uveliko se sprema za 52. emisiju obveznica javnom ponudom preko koje će budžet i građane Srpske zadužiti za 37,5 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Ovoga puta potrebno im je 30 miliona KM, a kako je dospijeće emisije pet godina uz istu kamatnu stopu koja se obračunava na godišnjem nivou, moraće vratiti još 7,5 miliona KM.

Glavnica se isplaćuje jednokratno po dospijeću, a kamata jednom godišnje”, stoji u odluci Vlade RS koja to potvrđuje.

Inače, prije ove, u veoma kratkom periodu, od samo nekoliko sedmica organizovane su dvije emisije obveznica preko kojih je prikupljeno 80 miliona KM.

Uz sve to, kroz aukciju trezorskih zapisa Srpska se zadužila za 48 miliona KM.

Inače kada se podvuče crta, vlast je samo preko obveznica pozajmila preko tri milijarde maraka.

Deset emisija je organizovano kako bi se izmirile obaveze prema starim deviznim štedišama, šesnaest je iskorišteno za plaćanje ratne štete, sa dvije su plaćene obaveze prema dobavljačima, a jedna je išla u svrhu plaćanja sudskih presuda i ukupno su iznosile 1,048.546.534 KM.

Do sada Srpska je emitovala 51 emisiju obveznica ukupne vrijednosti dvije milijarde i deset miliona KM.

CAPITAL: D. Tovilović

Objava Dijeljenje novca ispraznilo budžet, Srpska se ponovo zadužuje   prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -