Vijesti

DIREKTNA ŽELJEZNIČKA KONEKCIJA Tuzla prvi grad u BiH na Novom putu svile ka Kini

Tuzla postaje prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će imati direktnu željezničku konekciju na Novom putu svile ka Kini, kada kineska kompanija Cosco Shipping koja već nekoliko godina posluje u BiH, otvori novi, intermodalni servis Land Sea Express Tuzla.

„Predmetna redovna linija je odgovor na veliko interesovanje tržišta i predstavlja dopunu postojećih servisa brodara Cosco Shipping na tržištu BiH“, rekla je Meliha Mujezinović, direktorka predstavništva Cosco Shippinga za BiH.

Naglasila je da je realizacija ovog projekta išla uz nesebičnu podršku obe železničke kompanije u BiH, Željeznica FBiH i Željeznica RS, prenosi Klix.

Nakon uspješnog razvoja poslovanja na postojećim intermodalnim konekcijama u okviru Cosco Shipping Land-Sea Express servisa između luka Pirej i Rijeka te destinacija u Srbiji (Beograd), Sjevernoj Makedoniji (Skoplje), Mađarskoj (Budimpešta), kao i Češkoj i Slovačkoj, Cosco tako uspostavlja i novu intermodalnu konekciju sa Tuzlom (lokacija Bosanska Poljana CI Tuzla).

Cosco Shipping Group je najveća kineska brodska kompanija, svjetski lider u oblasti međunarodnog prekomorskog transporta, kao i glavni izvođač globalne inicijative NR Kine „Jedan pojas, jedan put“, koji podrazumijeva strateško intermodalno povezivanje Dalekog istoka sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, sa posebnim akcentom na unapređenju i razvoju željezničkog i intermodalnog transporta u zemljama Balkana.

BONUS VIDEO:

Objava DIREKTNA ŽELJEZNIČKA KONEKCIJA Tuzla prvi grad u BiH na Novom putu svile ka Kini prenesena sa portala Aloonline.ba.