Vijesti

Dividendu isplatilo samo 11 preduzeća u Srpskoj

BANJALUKA – Svega 11 preduzeća u Srpskoj u prošloj godini je isplatilo dividendu svojim akcionarima, a najveći iznos, 84,7 miliona KM, isplatio je „Telekom Srpske“.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital.ba

Osim „M:tela“, lani su dividendu isplatili i NLB banka Banjaluka (26,3 miliona KM), Rudnici željezne rude Ljubija (30 miliona KM), Addiko bank Banjaluka (2,6 miliona KM), „Tehnogas“ Laktaši (2,5 milona KM).

Svojim akcionarima dividendu su isplatila i preduzeća „Krajina GP“ (dva miliona KM), Prvo penzionersko MKD (1,49 miliona KM), Brčko gas penzionersko MKD (1,5 miliona KM), „Fratello Trade“ (175.647 KM), „Gas promet“ (146.133 KM) i „Romanijaputevi“ Sokolac (117.770 KM).

Iz ovih podataka se vidi da je i lani nastavljen trend iz ranijih godina te da je veoma mali broj akcionarskih društava koja isplaćuju dividendu.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić kao jedan od razloga za to navodi činjenicu da većina društava ne posluje pozitivno.

„U prošloj godini nije se značajnije mijenjala struktura akcionarskih društava koja su isplatila dividendu. Većina akcionarskih društava ne ostvaruje dobit, dok se samo jedan dio profitabilnih preduzeća odlučuje da akcionarima isplati dividendu, dok druga društva odlučuju da dobiti ostave za poslovanje“, rekao je Božić za CAPITAL.

CAPITAL: M. Lj.

Objava Dividendu isplatilo samo 11 preduzeća u Srpskoj prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -