Vijesti

DIVLJAJU CIJENE U HRVATSKOJ Kilogram specijalnog hljeba košta kao kilogram svinjetine

Kilogram svinjskog filea košta 46,99 kuna, slanine je oko 48 kuna, a kockice svinjetine za gulaš mogu se kupiti za oko 45 kuna po kilogramu, piše zagrebački Jutarnji list i dodaje da se malo više od toga mora izdvojiti za neke od specijalnih vrsta hljeba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

– Cijena specijalnih vrsta hljeba u trgovinama je dostigla nivo od 50 kuna po kilogramu – piše list i dodaje da na primjer, specijalna vrsta hljeba bez kvasca Zdravko, težak 400 grama u Konzumu košta 19,99 kuna, što je 49,98 za kilogram.

Domaći hljeb sa sjemenkama proizvođača Don Don iz Zeline, košta 17,99 kuna za 400 grama, što je 45 kuna za kilogram, prenosi Tanjug.

Jedan čitalac za Jutarnji kaže da je sramota da se hrvatskom seljaku otkup pšenice plaća po niskim cijenama, a da se u trgovinama hljeb prodaje po ovako visokim cijenama.

– U Njemačkoj bih sličan hljeb platio dva evra, i to nakon poskupljenja – tvrdi on.

Iz proizvođačkog pogona Don Dona u Zelini kažu za Jutarnji da nisu odgovorni za trgovačke marže, ali i da su cijene svih sirovina i energenata otišle gore, zbog čega su morali da poskupe njihovi proizvodi.

– Dakle, sve nam je skuplje – i sjemenke od kojih pravimo hljeb, i ambalaža, i troškovi prevoza, i energenti. Poskupjeli su svi hljebovi, pa tako i oni specijalni – rekli su u ovom proizvodnom pogonu i podsjetili da je prije poskupljenja isti hljeb koštao oko 13 kuna.

Direktorka Žitozajednice Nada Barišić je objasnila da cijene hljeba rastu zato jer je otkup žita ove godine za kunu po kilogramu skuplji nego prošle.

Ipak, dodaje da potrošačima, na sreću, i dalje ostaju relativno povoljne cijene osnovnih vrsta hljeba kao što polubijeli koji se, kaže Barišić, može naći po cijeni od 7,5 kuna za 700 grama pa naviše, što je većini ipak i dalje prihvatljivo.

– Kod specijalnih vrsta hljeba je problem što su, logično, poskupele i pojedine vrste specijalnih sirovina koje se za njih koriste, kao i biljna ulja koja idu u takve vrste – kaže Barišić i dodaje da je pekarska industrija u velikim problemima.

BONUS VIDEO:

 

Objava DIVLJAJU CIJENE U HRVATSKOJ Kilogram specijalnog hljeba košta kao kilogram svinjetine prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -