Vijesti

DIZEL U BANJALUCI 1,62 KM Nažalost, nije dosupan svima: Još povlastica povlaštenima

Građani u Bosni i Hercegovini uzalud su se nadali da će ih vlast osloboditi akciza na gorivo, kako bi se jeftinije vozili i koliko toliko smanjili pritisak na ionako prazne novčanike.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Međutim, nemaju svi problema sa skupim gorivom.

Hrvatski, Srpski i Turski konzulat u Banjaluci dizel plaćaju po cijeni od 1,62 KM, što je do prije nekoliko dana bilo duplo jeftinije od goriva za stanivništvo.

Direktor “Krajinapetrola” Radovan Bajić za CAPITAL pojašnjava kako je gorivo koje se sipa u automobile koznulata, ambasada i diplomatskih predstavništava, oslobođeno nameta.

– Mi nemamo ništa sa tim, to je državna odluka. Riječ je o gorivu koje je za njih uvezeno, nalazi se u posebnom rezervoaru i posebno se prodaje – pojašnjava on.

Bajić kaže da bi i građani sipali gorivo po ovoj cijeni da su nadležni donijeli odgovarajuće odluke.

– Toliko bi bila cijena goriva za sve građane kada bi se država odrekla nameta – zaključio je on.

Inače, po Zakonu o akcizama, njih su oslobođeni proizvodi koji se isporučuju diplomatskim i konzularnim predstavništvima i njihovom osoblju po principu reciprociteta, a na osnovu akta Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Sličnu praksu imaju i druge zemlje.

Podsjećamo, političari u BiH su krenuli u ukidanje akciza na gorivo, ali kako se nisu previše žurili, došli su izbori, pa je taj proces u potpunosti obustavljen do konstituisanja nove vlasti.

BONUS VIDEO:

Objava DIZEL U BANJALUCI 1,62 KM Nažalost, nije dosupan svima: Još povlastica povlaštenima prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -