Vijesti

Đapo: Očuvanje naših rijeka iznimno je važno za zaštitu okoliša i razvoj turizma

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Vlada FBiH je usvojila Deklaraciju i informaciju, te zadužila FMOIT da donese dva pravilnika, što smo u roku od mjesec dana završili, Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da donesu Pravilnik o ekološki prihvatljivom protoku voda, koji do danas nije donesen i FMERU da donese Izmjene i dopune zakona o električnoj energiji, ističe federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Vlada FBiH je zakon o izmjenama i dopunama zakona o električnoj energiji donijela i poslala u Parlament po hitnoj proceduri, ali ga je Parlament FBIH vratio u redovnu proceduru. Danas nakon dvije godine javne rasprave je konačno usvojen i u Domu naroda FBiH.

-Ovo je revolucionaran pomak. Očuvanje naših rijeka iznimno je važno za zaštitu okoliša u cjelini, ali i za razvoj turizma s obzirom na to da su rijeke prirodno blago koje treba iskoristiti u smislu turističkih potencijala. Želim naglasiti da smo sve vrijeme imali dobru saradnju i s nevladinim sektorom i aktivistima, a posebo sam danas zahvalna parlamentarcima koji su donijeli konačnu odluku i bez čije bi podrške naš trud bio uzaludan, navodi ministrica Đapo.

(Biznis.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -