Vijesti

DOBRA VIJEST! Bruto iznos minimalca najveći u regionu

Ekonomista Aleksandar Ljuboja izjavio je Srni da su podaci o najnižoj bruto plati u Republici Srpskoj koja je u ovom trenutku najviša u regionu, zadovoljavajući i da je to dobra vijest.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ljuboja je rekao da Republika Srpska treba biti zadovoljna u poređenju sa ostalim zemljama, ali da treba raditi na dodatnom jačanju ekonomije.

On smatra da se ekonomija može jačati tako da se pojedini elementi bruto plate ne oporezuju kao u Federaciji BiH, a to je naknada za ishranu.

„Tako će se koliko-toliko povećati prihodi, odnosno zarade, pogotovo radnika u prerađivačkoj industriji koja je jako važna“, dodao je Ljuboja.

On je ukazao da, generalno gledajući, inflacija utiče na primanja i plate na način da nisu motivacioni faktor za ostanak, kao i razvoj ekonomija.

„Inflacija nominalno iznosi 15,1 odsto, a kada pristupimo dubljim analizama vidimo da je i mnogo veća, te ne dozvoljava da se životni standard povećava, čemu svi težimo“, istakao je Ljuboja.

Ljuboja je naveo da se mora raditi i na tome da preduzeća budu aktivnija u poslovanju i stvaraju novu vrijednost preusmjeravajući jedan dio u očuvanje radne snage kao najbitnijeg resursa.

On je naveo da je u komplikovanoj zemlji, kao što je to BiH, potrebno da pojedina sistemska rješenja budu takva da se pronađu sredstva i za povećanje plata, odnosno manje opterećenje prihoda i zarade radnika.

Najniža bruto plata u Republici Srpskoj u ovom trenutku sa dodacima iznosi najmanje 1.064 KM, odnosno 939,2 osnovne bruto plate plus dodaci kao što su prevoz, topli obrok i minuli rad.

U ovom trenutku, ova bruto plata u Srpskoj veća je za 156,4 KM nego u Federaciji BiH, dok je u odnosu na Srbiju veća za 31 KM, a na Sjevernu Makedoniju za 85 KM.

Najniža bruto plata u Srpskoj veća je za 21 KM od minimalne bruto plate u Bugarskoj koja je već 15 godina članica Evropske unije.

BONUS VIDEO: 

Objava DOBRA VIJEST! Bruto iznos minimalca najveći u regionu prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -