Vijesti

Dolar dostigao najviši nivo u 20 godina

ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta porastao četvrtu sedmicu zaredom, pa je u jednom momentu dostigao najviši nivo u 20 godina jer je sve jasnije da će američki Fed agresivno zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbio inflaciju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Tanjug/shutterstock.com

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošle sedmice 1,75 odsto, na 102,94 boda, a u jednom je momentu dostigao je i 103,93 boda, najviši nivo od 2002. godine.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,9 odsto, na 129,70 jena.

Dolar je ojačao i u odnosu na evro, pa je cijena evra potonula 2,2 odsto, na 1,0550 dolara. U jednom je momentu pao na 1,0470 dolara, najniži nivou više od pet godina.

U cijelom aprilu dolar je prema šest najvažnijih svjetskih valuta ojačao 4,8 odsto, što je njegov najveći mjesečni dobitak od početka 2015. godine.

To je posljedica signala iz američke centralne banke da će agresivno zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina.

Fed je na sjednici u martu povećao kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u maju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova i najaviti plan za smanjenje goleme bilanse.

Dio analitičara očekuje da će Fed za 0,50 odstotnih bodova povećati kamatne stope i na sjednicama u junu te julu.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da će kamata na Fedove fondove do kraja godine dostići 2,83 odsto, sa sadašnjih 0,33 odsto.

Evro prema dolaru u aprilu pao više od četiri odsto

S druge strane, japanska central banka još će neko vrijeme voditi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržala oporavak privrede i pored jačanja inflasijskih pritisaka.

Zbog toga je kurs dolara prema jenu prošle sedmice u jednom momentu skočio na 131,24 jena, novu najviši nivo u 20 godina.

plata

Foto: Pixabay

Cijena evra prema dolaru skliznula je, pak, na najniži nivo u pet godina. Evropska je valuta pod pritiskom od početka ruske invazije na Ukrajinu jer su ulagači zabrinuti zbog energetske sigurnosti Evrope, visoke inflacije i usporavanja rasta privrede.

Kurs evra prema dolaru pao je u aprilu 4,5 odsto, što je njegov najveći mjesečni gubitak od januara 2015. godine.

Podršku dolaru, koji važi za bezbjedno utočište kapitala u nesigurna vremena, pruža i pad svjetskih berzi četiri sedmice zaredom.

Berze su pod pritiskom jer je period jeftinog novca završen, s obzirom da centralne banke počinju povećavati kamatne stope, ali i da se oporavak najvećih svjetskih privreda usporava.

Prošle je sedmice objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju pao 0,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal, što je prvi pad privrede od kratke, ali duboke recesije u jeku koronakrize prije skoro dvije godine.

Eurostatov izvještaj je pokazao , da je sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) Evropske unije u prvom tromjesečju porastao 0,4 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, što predstavlja blago usporavanje rasta.

Ulagači se plaše značajnijeg usporavanja u tekućem tromjesečju zbog rata u Ukrajini.

Ulagače zabrinjava i usporavanje rasta kineske privrede jer su zbog širenja koronavirusa već sedmicama ‘zatvoreni’ Šangaj i neki drugi gradovi.

U petak je, u Pekingu zatvoren dodatni broj trgovina i zanata, stambeni blokovi su pod strogim mjerama izolacije, a vlasti nastoje otkriti što više kontakata zaraženih. Hina

Objava Dolar dostigao najviši nivo u 20 godina prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -