Vijesti

Dolar ojačao, evro pao za 0,83 posto

LONDON/SINGAPUR – Dolar je ojačao danas u odnosu na glavne valute jer je porast slučajeva kovid-19 u Кini doveo do ponovnog uvođenja oštrih mjera ograničenja tamo i urušio raspoloženje investitora na tržištima.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Novi slučajevi korone u Кini podrili su nadu da bi vlada u Pekingu uskoro mogla da ublaži restriktivne mjere. To je podstaklo jačanje dolara, koji se smatra sigurnim utočištem u turbulentnim vremenima.

Dolarski indeks, koji prati vrijednost američke valute prema korpi konkurenata, pao je za više od 6,0 posto sa 20-godišnjeg maksimuma u oktobru, ali se danas trguje na nivou za 12 procenata višem nego prije godinu dana, prenosi Rojters.

Dolar je porastao za 0,98 posto u odnosu na japanski jen na 141,75 jena, na najviši nivo od 11. novembra.

Istovremeno, evro je pao za 0,83 procentra na 1,024 dolara.

Кineski juan je na kontinetalnim berzama u zemlji pao na najniži nivo od 11. novrembra na 7,1708 juana za dolar.

Na drugim valutnim tržištima, kriptovalute su ostale pod pritiskom, pri čemu je bitkoin potonuo za 1,1 procenart na 16.078 dolara.

Кriptoberza FTDŽ ima dug prema 50 najvećih kreditora od skoro 3,1 milijardu dolara, prema podnescima o proglašenju bankrota.

Britanska funta se, prema posljednjih podacima sa berzi trgovala na nivou od 1,182 dolara, u padu za 0,58 odsto na denvnom nivou.

Australijski dolar je pao za 0,79 procenata prema aemričkom rivalu na 0,662 USD, dok je novozelandski dolar oslabio za 0,53 posto na 0,612 američkih dolara. Tanjug

Objava Dolar ojačao, evro pao za 0,83 posto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -