Vijesti

Dolar oštro pao, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice je oštro pao, nakon što je predsjednik američke centralne banke Jerome Powell kazao da bi Fed mogao usporiti tempo podizanja kamatnih stopa već u decembru.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice 1,5 odsto, na 104,50 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 1,3 odsto, pa je cijena evra dosegnula 1,0535 dolara, najviši nivo od kraja juna.

Kurs dolara prema japanskoj valuti potonuo je, pak, 3,5 odsto, na 134,30 jena.

Dolar je oslabio već šesti od posljednjih sedam sedmica, što je posljedica očekivanja da će Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

To je signalizirao predsjednik Feda Jeromoe Powell, pa sada većina analitičara očekuje da će središnja banka u decembra povećati kamate za ‘samo’ 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata, poručio je Powell, no upozorio je i da će Fed održavati restriktivnu politiku neko vrijeme dok se inflacija ne smanji.

„Unatoč nekim obećavajućim naznakama, pred nama je još dug put do ponovnog uspostavljanja stabilnosti cijena”, kazao je Powell u srijedu u govoru na Brookings institutu.

Upozorio je i da ključna pitanja ostaju otvorena, uključujući ona do koje će razine trebati povećati kamate i koliko će se dugo zadržati na tim nivoima.

Stoga se na tržištu špekulira do koje će razine Fed povećati kamate – na 4,75 ili 5,00 odsto?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 odsto, najvišem nivou od početka 2008. godine. Seebiz

Objava Dolar oštro pao, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -