Vijesti

Domaća lubenica nikad jeftinija, za sve kriv uvoz

BIJELJINA – Posljedice ekonomske krize osjećaju i proizvođači lubenice. Nekada su prodavali u šleperima dnevno, a ove sezone slabo prodaju i na komad. Cijena na Kvantaškoj pijaci u Bijeljini spala je sa početnih 0,70 na 0,20 pfeniga po kilogramu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: agencije

Tone lubenice, uzalud čekaju kupce na kvantaškoj pijaci. Proizvođači prinuđeni da daju po što po to, samo da robu ne vraćaju kući. Jasno poručuju: “Svi smo u minusu, seljak je došao do dna!”

Eto vidite kako stoji roba i mi se ovdje patimo kraj robe, ne znam šta ćemo sad da vraćam kući, šta će mi i kod kuće, da držim ovdje i to nema ništa“, kaže Živan Kojić, proizvođač iz Crnjelova.

Dok kvalitetna domaća kraljica slasti propada, tržni centri prepuni uvozne robe. Lubenice iz Grčke, Turske i Albanije prodaju se i do tri puta skuplje od domaće.

Krastavac, lubenica uvoz paprika, moramo mi dosta da spustimo cijenu pa da bi oni prešli na naše, a u nas je ispravna domaća roba. Kako će se proizvođači snaći ja ne znam, oni treba da uvoze dok mi ne stignemo sa našim proizvodima a kad stignemo oni treba da se isključe“, kaže Đoko Kokanović, proizvođač iz Crnjelova.

Država ne reaguje da zaštiti domaće poljoprirednike, ali redovno od njih naplaćuje porez, dodaje Kokanović. Ništa bolje nije ni sa podsticajima.

Kriza stisla i prodavce i kupce. Od poljoprivrede će mnogi odustati, jer u proizvodnji nema nikakve računice, navode proizvođači.

Ukoliko nešto ne prodaju u narednih mjesec dana, proizvodnja lubenice u Semebriji je propala, jasni su ogorčeni proizvođači.   BN

Objava Domaća lubenica nikad jeftinija, za sve kriv uvoz prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -