Vijesti

DOPIS IZ “AKOVA GROUPA”: “Naš proizvod nije povučen, prolazi stroge kontrole”

Bh. kompanija Akova Group u dopisu N1 je navela da je neistina informacija o bakteriji salmoneli u piletini njihove proizvodnje kao i informacija da se piletina iz BiH povlači sa tržišta Republike Hrvatske, kako su objavili hrvatski mediji, a portal N1 prenio.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Hrvatski mediji objavili su da se povlači proizvod pileći batak i zabatak kompanije Ovako koju uvozi firma iz Vrgorca, iz razloga što je u pilećem batku i zabatku, LOT LKT 80AD, nađena bakterija salmonela.

Riječ je o proizvodu kojeg više nema na tržištu i čiji datum valjanosti je bio do 27. 09. 2021. godine.

Riječ je o proizvodu, piletini koja je proizvedena u našim proizvodnim pogonima Brovis d.d., Visoko. Ista je tokom proizvodnog procesa, ali i izvoznih procedura kontrolisana kroz nekoliko faza te nigdje nije pronađena neusklađenost. Također prilikom ulaza u zemlje EU obavljaju se dodatne kontrole koje također nisu ukazale na neusklađenost.

Sve prehrambene proizvode koji se nalaze na policama marketa unutar zemalja Europske unije kontroliše agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda pod nazivom RASFF food and safty alerts, koja ukoliko dođe do određene neusklađenosti odmah tu informaciju objavljuje na Europskom sistemu brzog uzbunjivanja za hranu kao i za hranu za životinje. Navedena agencija ovu vijest do sada nije objavila, niti je naš proizvod povučen sa tržišta Republike Hrvatske“, naveli su u demantiju iz Akova Group.

Vijest o pronalasku salmonele u piletini proizvedenoj u BiH objavio je najprije portal Poslovni.hr. Informacija o tome nije objavljena na RASFF potrošačkom portalu niti na stranicama HAPIH-a za sada.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -