Vijesti

Drastično poskupljenje goriva u Njemačkoj

NAKON isteka vladinih mjera subvencioniranja cijena goriva, benzin i dizel su preko noći drastično poskupili, priopćio je Opći njemački automobilski klub (ADAC). “Od jučer do danas benzin je u prosjeku poskupio za 25, a dizel za 10 centa po litri”, priopćio je ADAC.

U pravilu je cijena litre goriva na svim benzinskim crpkama premašila granicu od dva eura. Njemačka vlada je u lipnju na tri mjeseca smanjila porez na naftne derivate na dozvoljeni minimum, što je teoretski omogućilo smanjenje cijene goriva od 35 centa za benzin i 17 centa za dizel.

ADAC smatra da naftne kompanije ni u jednom trenutku nisu iskoristile punu mogućnost smanjenja cijene goriva, koja posebice za vrijeme ljetnih praznika i pojačane potražnje nije značajno padala.

Još od najave mjera smanjenja poreza postojala je velika dvojba oko toga hoće li naftne kompanije smanjene troškove prebaciti na krajnje korisnike”, rekla je Katrin van Randenborgh iz ADAC-a. I za najnovije poskupljenje, kako tvrdi najveći europski automobilski klub, nema opravdanja. Predstavnici naftnih kompanija porast cijena opravdavaju porastom potražnje, smanjenim kapacitetom rafinerija te logističkim problemima. Velik dio javnosti je od početka kritizirao odluku vlade da u isti trenutak pojeftini gorivo te uvede subvencioniranu kartu javnog prijevoza, što je okarakterizirano kao kontradiktorna mjera.

INDEX/PRESS(Pressmedia)