Vijesti

DRASTIČNO SKOČILA CIJENA ULJA U NJEMAČKOJ: VEĆINA TRGOVACA OGRANIČILA PRODAJU


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena mu je zbog nestašice s polica skočila na pet eura, tačnije 4,99 eura.

Unatoč tome što mu je cijena skočila i do pet eura, ulje je rasprodano u gotovo svim trgovačkim lancima poput Aldija, Edeke, Kauflanda, Lidla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina trgovina je ograničila prodaju suncokretovog ulja, te je moguće kupiti samo litar ulja po osobi.

Aldi, Lidl, Penny i Netto Marken-Discount imaju ograničenu prodaju ulja. Svaki kupac po kupnji dobiva samo jednu bocu, a djelatnici čak paze da kupci ne dolaze nekoliko puta dnevno kako bi kupili još ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovački lanac Aldi-Süd suncokretovo ulje marke Ondosol prodaje za 4,99 po litru, što je daleko skuplje od ulja njihove marke, koje trenutno nije dostupno na tržištu.

  • Kupili smo ulje od Ondosola u kratkom roku kako bismo osigurali opskrbu robom. Artikal se ne smije upoređivati ​​s našim vlastitim brendom – rekla je glasnogovornica ovog lanca za njemačke medije.

Iako je cijena suncokretovog ulja vrlo visoka, neki su kupci kupovali i po cijele kutije ulja u kojima dođe 15 boca, te su zato izdvojili 74,85 eura. Njemački mediji navode kako su cijene ulja skočile za 550 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naprimjer, u minhenskoj poslovnici lanca Rewe čisto suncokretovo ulje marke Thomy (750 mililitara) se prodaje za 3,79 eura. Litar ovog ulja znači košta 5,05 eura. Organsko suncokretovo ulje Seitenbacher još je skuplje. Boca ovog ulja od 250 mililitara košta 3,99 eura, što će reći da litar košta 15,96 eura.

Manjak suncokretovog ulja će u Njemačkoj biti jako izvjestan. Stručnjaci predviđaju da na njemačkom tržištu neće biti dovoljno ulja za potrošače, ugostitelje, kao i za proizvođače hrane, piše Fenix.

Zbog ruske agresije na Ukrajinu udruženja iz proizvođačke industrije u dogledno vrijeme ne očekuju poboljšanje situacije. Velike firme poput McDonald’sa već su promijenile mješavinu ulja za prženje pomfrita, a i drugi ugostitelji će na vrijeme morati reagirati.Hayat.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -