Vijesti

EBRD investirao oko tri milijarde evra u BiH

SARAJEVO – Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Odil Reno Baso izjavila je danas da je EBRD od početka rada u BiH investirao tri milijarde evra i da će nastaviti da pruža podršku BiH putem različitih projekata.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pexels

“EBRD realizuje tri prioriteta u BiH, a to su razvoj privatnog sektora, s obzirom na to da postoji zdrav privatni sektor sa malim i srednjim preduzećima, drugi prioritet odnosi se na infrastrukturne projekte, kao što je i ovaj projekat izgradnje auto-puta na koridoru `Pet ce`, koji je važan za ekonomske aktivnosti i razvoj BiH, dok je treći prioritet `zelena agenda`, odnosno zelena trensformacija u procesu dekarbonizacije”, rekla je Baso za Srnu.

Ona je na lokaciji ispred tunela “Ivan”, na koridoru “Pet ce” izrazila veliko zadovoljstvo svojom prvom posjetom BiH i što je bila u prilici da se uvjeri u realizaciju “ovog veličanstvenog projekta i izgradnje modernog tunela” gdje se uvjerila u konkretni uticaj EBRD-a, koji sa EU i drugim finansijskim institucijama, ostvaruje na terenu u BiH.

“Imala sam i priliku da sa predstavnicima vlasti u BiH razgovaram o zajedničkim prioritetima i planovima, i sigurno je da sam veoma zadovoljna pozitivnim koracima koji se odvijaju u BiH u procesu pristupanja EU, u smislu kandidatskog statusa”, poručila je Baso.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler podijelio je zadovoljstvo sa Baso u vezi sa njenom današnjom posjetom i razgovorima sa predstavnicima vlasti u BiH, prvenstveno sa ministrom finansija i trezora u Savjetu ministarar Zoranom Tegeltijom, kao i sa direktorima “Autoputeva Republike Srpske” Nedeljkom Ćorićem i “Autocesta Federacije BiH” Elmedinom Voloderom.

“Ovdje govorimo o projektu koridora `Pet ce` čiju izgradnju finansiraju različite institucije, a govorimo o četiri milijarde evra ukupne investicije. Sva ta sredstva dolaze putem povoljnih kredita ili grantova i to je ono što ih čini vrlo privlačnim”, rekao je Satler.

Prema njegovim riječima, posjeta Baso veoma je bitna u trenutku kada svi u BiH treba da brže djeluju.

On je istakao da tri milijarde evra koje je EBRD uložio u BiH govore koliko je ova finansijska institucija važna i privržena za budući razvoj i prosperitet BiH.

“Zahvaljujem vlastima na svim nivoima BiH, direktorima javnih preduzeća koji učestvuju u izgradnji koridora `Pet ce`, ali i svim njihovim vrijednim radnicima”, naglasio je Satler.

On smatra da će završetak izgradnje koridora “Pet ce” u velikoj mjeri nabolje promijeniti život građana u BiH, od kojih njih čak 60 odsto živi i radi duž ovog auto-puta, a poseban benefit osjetiće poslovni ljudi, koji sarađuju sa partnerima iz EU.

Prema njegovim riječima, to je velika šansa i za napredak u oblasti turizma i dolazak još većeg broja turista u BiH i njene poznate turističke destinacije.

Satler je izrazio nadu da će vlasti u BiH smoći snage da projekat koridor “Pet ce” bude završen u predviđenom roku, do 2028. ili 2029. godine. Srna

Objava EBRD investirao oko tri milijarde evra u BiH prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -