Vijesti

ECB podiže kamatu u julu

BRISEL – Evropska centralna banka /ECB/ će u julu podići referentnu kamatnu stopu prvi put u posljednjih 11 godina, a potom će to još jednom uraditi u septembru da bi, kao što rade i ostale centralne banke, podržala ekonomiju koja je pod pritiskom visoke inflacije.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

 Neočekivani potez označava prekretnicu nakon dugogodišnjeg perioda ekstremno niskih kamatnih stopa, ali to može da umanji šanse za ekonomski rast, prenosi AP.

Rat Rusije u Ukrajini pokrenuo je udarne talase u globalnoj ekonomiji, a u Evropi su naoročito skočile cijene energenata, pošto se stari kontinent oslanja na rusku naftu i prirodni gas.

Predsjednik ECB Kristin Lagard rekla je da vojna akcija Rusije i dalje opterećuje ekonomiju u Evropi i šire i da rat “remeti trgovinu, dovodi do nestašice materijala i doprinosti poskupljenju energenata i robe”.

Savjet za monetarnu politiku ECB je na sastanku u Amsterdamu saopštio da je inflacija postala “veliki izazov” i da je to naročito izraženo u 19 zemalja koje koriste evro. Inflacija je u maju bila rekordnih 8,1 odsto, a cilj je dva odsto.

ECB će prvo okončati program otkupa hartija od vrijednosti, a potom će u julu podići kamatnu stopu za 0,25 odsto.

Ostavljena je mogućnost da se u septembru preduzeme drastičnije povećanje od pola procenta ukoliko se situacija sa inflacijom pogorša.  Srna

Objava ECB podiže kamatu u julu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -