Vijesti

Edhemu Bičakčiću u Parizu uručeno priznanje počasnog člana Međunarodnog vijeća CIGRE

Ovo veliko priznanje je odavanje počasti svim članovima BHK Cigre za njihov doprinos i učesće u dosadašnjem radu Cigrinih institucija, rekao je Bičakčić

Međunarodno vijeće za velike električne sisteme – CIGRE sa sjedištem u Parizu, izabralo je za počasnog člana Edhema Bičakčića, predsjednika ovog komiteta u BiH (BH K CIGRE), što spada među dva najveća priznanja koja dodjeljuje ova svjetska strukovna organizacija.Bičakčiću je priznanje danas, na svečanom otvaranju 49. zasjedanja CIGRE u Parizu, pred 3.600 učesnika tog skupa uručio Mičel Augonet (Michel Augonnet), predsjednik Međunarodne CIGRE.

Edhem Bičakčić je jedan od osnivača BH K CIGRE i vođa delegacije koja je 1992. godine izašla preko sarajevskog aerodroma iz opkoljenog Sarajeva i učlanila nacionalni komitet u Međunarodnu CIGRE.Za ovo visoko priznanje Bičakčića je predložilo više nacionalnih komiteta CIGRE iz čitavog svijeta, i to od Ukrajine do Kanade.- Bez obzira na to što je priznanje dodjeljeno meni lično, smatram ga priznanjem našem članstvu i cijelom BH K CIGRE, koji je organizirao desetina savjetovanja, okruglih stolova, konferencija i kolokvijuma. Veliko priznanje za naš komitet je i činjenica da je Međunarodno vijeće za velike električne sisteme CIGRE, sredinom 2019. godine u Rio de Janeiru (Brazil), odlučilo da sjednicu rukovodnog tijela – Administrativnog vijeća, održi u Sarajevu u ljeto 2023. godine, što je prvi put da neko u našem širem okruženju dobije organizaciju ovako značajnog skupa, kazao je nakon urucivanja priznanja Edhem Bičakčić u ekskluzivnoj izjavi za portal “Avaza”.Veliki broj mladihOn je dodao da ove godine BH K CIGRE slavi 30 godina postojanja.- Ovo veliko priznanje je odavanje počasti svim članovima BHK Cigre za njihov doprinos i učesće u dosadašnjem radu Cigrinih institucija. Veliki broj mladih inžinjera iz Bosne i Hercegovine kroz razne grupe i sekcije uzima učešće u radu ove međunarodne institucije i daje nesebičan doprinos razvoju elektroenergetskog sektora, a posebno moramo istaknuti aktivan odnos foruma žena Cigre BHK – rekao je Bičakčić za portal “Avaza”.

AVAZ/PRESS



(Pressmedia)