Vijesti

EKONOMSKO-SOCIJALNO VIJEĆE KS: NEPRIHVATLJIVE ODLUKE OPĆINSKIH VIJEĆA O VISINI KOMUNALNIH TAKSI


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo podržalo je stav Udruženja poslodavaca KS da su visine naknada komunalnih taksi, propisane odlukama općinskih vijeća u Kantonu Sarajevo, neprihvatljive za poslovnu zajednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključak je donesen na jučerašnjoj sjednici ESV-a koju je organizirala Vlada KS, s ciljem da se zajedno s čelnicima općina sagleda šta je sporno u odlukama o visini komunalnih taksi koje su donijela općinska vijeća, te kako bi se iznašla najbolja rješenja.

Ekonomsko-socijalno vijeće je tom prilikom i zatražilo od općinskih vijeća da utvrde naknadu za komunalnu taksu koja će se kretati u realnim okvirima u odnosu na visinu komunalnih taksa koje su do sada primjenjivane.

  • Pozivaju se općinska vijeća da u periodu od 60 dana naprave cjelovitu analizu primjene Zakona o komunalnim taksama, odnosno efekata vlastitih odluka o visini komunalnih taksi, te da u skladu sa rezultatima analize, eventualno promjene odluke o visini komunalnih taksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo poziva Poreznu upravu Federacije Bosne i Hercegovine da odgodi vrijeme naplate naknade za isticanje firme za 60 dana od nastale obaveze za plaćanje komunalne takse – zaključeno je također.

Zatraženo je i preispitivanje svih parafiskalnih nameta utvrđenih od sva četiri nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno općinskih, kantonalnih, entitetskih i državnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi članovi poslovne zajednice su pozvani da, u skladu sa Zakonom o komunalnim taksama i odlukama općinskih vijeća o visini komunalnih taksi, prijave isticanje firme.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, rasljena lica i izbjeglice KS i potpredsjednica ESV-a Ivana Prvulović naglasila je da je Vlada KS već ranije zauzela stav o odlukama koje su donijela općinska vijeća i smatra da odluke treba preispitati.

  • Ono što želim naglasiti je da je u skladu sa Zakonom o komunalnim taksama KS, u nadležnosti općinskih vijeća donošenje kriterija i visine komunalnih taksi. Po zakonu i sav prihod od komunalnih taksi pripada općinama. Vlada Kantona Sarajevo je u ovom slučaju preuzela ulogu medijatora između poslodavaca i općina. Očekujemo da će zaključci koje je donijelo ESV KS biti ispoštovani – izjavila je ministrica Prvulović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je da je, u skladu s pravom na lokalnu samoupravu, prilikom utrđivanja Zakona o komunalnim taksama, Vlada odnosno Skupština KS prepustila općinama da odrede visinu taksi.

Predsjednik ESV-a Safudin Čengić, uime poslodavaca je izjavio kako je neophodno da se na bazi stručne i usporedne analize, sa sličnim zakonima u BiH i zemljama okruženja, utvrde kriteriji na osnovu kojih će se plaćati komunalne takse, a koje neće biti drastične kao sada.

  • Prikupljanje prihoda od taksi jeste u nadležnosti općina, ali kriteriji moraju biti identični, moraju se utvrditi na način da sve firme budu ravnopravne – naglasio je, saopćeno je iz KS.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -