Vijesti

Električni automobili prestigli benzince po prodaji u Francuskoj

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Prodaja novih električnih vozila u Francuskoj prvi put je nadmašila benzince u prvom kvartalu ove godine, što je velika prekretnica za vozila s nižim emisijama štetnih gasova čemu su, pored ostalog, doprinijele visoke cijene na benzinskim pumpama i vladine subvencije za elektrificirane modele.

Ipak, ukupna prodaja novih automobila u Francuskoj je opala u prvom tromjesečju za 17,3 odsto, pri čemu je u martu potonula deseti mjesec uzastopno za skoro 20 posto, jer je automobilska industrija u velikim problemima zbog uskih grla u lancu snabdjevanja i globalne nestašice poluprovodničkih čipova, javlja Reuter..

Prodaja potpuno električnih i hibridnih modela činila je skoro 40 procenata ukupne prodaje novih automobila, u odnosu na udio konvencionalnih benzinskih modela od 38,3 posto, prema industrijskim podacima objavljenim na portalu „Platform automobil” (PFA).

Kada se benzincima doda i udio dizelaša od 16,5 odsto u ukupnoj prodaji u prvom kvartalu, znači da su modeli s motorima na unutrašnje sagorijevanje i dalje u većini.

Najprodavaniji automobil u Francuskoj je u martu bio „Teslin” Model 3, zatim Renaultova Dacia Spring i Stellantisov Peugeot 208.

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -