Vijesti

Elektroprivreda Srpske u 2022. godini jedina u regionu poslovala pozitivno (VIDEO)

Uprkos složenim okolnostima usljed globalne energetske krize, Elektroprivreda Republike Srpske jedina je u regionu koja je u protekloj godini poslovala pozitivno. Ni u vrijeme krize Republika Srpska ne oskudjeva u energentima i ima stabilne izvore energije, kaže Luka Petrović, generalni direktor Elektorprivrede.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Nisu zasutavljene ni planirane investicije.

Ekstremna suša i mala količina padavina u protekloj godini, smanjili su proizvodnju u hiroelektranama u odnosu na prethodne godine. Ipak, svih pet distributivnih preduzeća u 2022. poslovalo je pozitivno, pa je ukupan bruto rezultata Elektorprivrede bio nešto više od pedeset četiri miliona maraka.

– Mi smo jedina Elektorprivreda na Balkanu koja je poslovala pozitivno. I pored teških okolnosti u pogonskoj spremnosti i varijacija i turbulencija cijena na berzama, mi smo uspjeli da u prošloj godini ne povećavamo cijene električne energije ni za građane ni za privredu – rekao je Petrović.

Kako bi smanjila neracionalnu potrošnju energije i zaštitila energetski sistem, Elektroprivreda je od ove godine uvela blok tarife, kojima su kažu zaštićeni građani koji troše manje količine električne energije.

– Ukoliko naši potrošači budu koristili puno električne energije onda bi naravno dolazilo do opterećenja vodova u sistemu. Mi želimo da zaštitimo naš sistem koji je još uvijek zdrav – naveo je izvršni direktor za snabdijevanje u ERS Zoran Vuković.

Nije se odustalo ni od započetih investicija – od Hidroelektrana „Dabar“, Vjetroparka „Hrgud“ i solarna Elektrana „Trebinje 1“ do hidroelektrane „Buk Bijela“, „Mrsovo na Limu“, te hidroelektrane na Bistrici.

– Ukupna snaga, odnosno proizvodnih objekata je 1.300 gigavat časova energije što predstavlja oko 30 procenata postojećeg proizvodnog portfolija ERS-a – rekao je Petrović.

Hidro elektrane biće građene na rijekama Bosni i Drini, dok su solarne i vjetro elektrane predviđene u Ljubinju, Trebinju, Bileći, Berkovićima i Nevesinju.

– U konačnici 2030. godine ako krenemo i završimo samo ovih šest projekata učešće u ukupnoj proizvodnji instalisane snage će da bude 80 procenata iz obnovljivih izvora u odnosu na 20 procenata koji su iz fosilnih goriva – naveo je izvršni direktor za investicije i razvoj u ERS Јovica Vlatković.

Rudnici i termoelektrane izuzetno su važan dio elektroenergetskog sistema. Zbog čestih problema u pogonskoj spremnosti i zastarjelosti mreže, kažu iz Elektroprivredi, biće potrebna značajnija rekonstrukcija rudnika i termoelektrana Gacko i Ugljevik.

BONUS VIDEO:

Objava Elektroprivreda Srpske u 2022. godini jedina u regionu poslovala pozitivno (VIDEO) prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -