Vijesti

Energoinvest: Gasprom povećao cijene gasa za BiH od aprila

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Od aprila će cijena gasa za BiH biti veća za 21,7 posto, saopćila je direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Naime, u skladu sa praksom svakog tromjesječja Gasprom dostavlja cijene gasa koja će biti aktuelna naredna tri mjeseca. Cijena gasa, koju je za naredna tri mjeseca ponudio ruski Gasprom, veća je za 21,7 posto,.

Hadžialjević je podsjetila da se cijena gasa ažurira tromjesečno i da njeno formiranje ovisi o cijenama nafte. Samo od januara do aprila cijena goriva veća je za 44 posto.

“Imamo najbolju cijenu, zajedno sa Srbijom. Kao snabdijevač imamo formulu koja je vezana samo za naftu i naftne derivate. Za evropsko tržište se primjenjuje druga formula koju smo mi odbili. Mi zaista ne bismo voljeli da nam se ta druga formula desi”, navela je Hadžialjević.

Direktorica Energoinvesta je navela da Bosna i Hecegovina gas Rusiji i dalje plaća u eurima, prema uslovima ugovora koji je na snazi do 6. mjeseca ove godine, kada se očekuje novo produženje ugovora, uz koji, kako je kazala, mogu biti postavljeni dodatni i uslovi.

Direktor sektora u Energoinvestu Semir Krehić istakao je da da smo poskupljenja imali i prethodnih godina, posebno se osvrćući na 2008. i 2018. kada su cijene bile veće od trenutne.

Hadžialjević je naglasila je i da su Vladi Federacije BiH poslali zahtjev za dozvolu nabavke plina po novoj cijeni, skupljoj za 21,7 posto, međutim ne znaju kako će to Vlada FBiH iskomunicirati prema krajnjim kupcima i domaćinstvima.

– Ranije su bile subvencije, šta će biti dalje, to ne znamo. Mi smo im se obratili za naredni period, a da li će vlada FBiH učestvovati donošenjem nekih novih mjera, mi to sada ne znamo – rekla je.

Iako je grijna sezona na isteku, smatra da ne treba puno očekivati kada je u pitanju padanje cijene gasa.

– Logično je da s istekom grijne sezone cijene padaju, ali ne bih to očekivala ovaj put pa da budemo razočarani poslije – kazala je Hadžialjević.

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -