Vijesti

Energoinvest: Nema najava o obustavi gasa za FBiH

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Energoinvest je danas, kao uvoznik gasa za FBiH, potvrdio da od strane Gazprom Exporta nisu došle bilo kakve najave ili informacije koje ukazuju na mogućnost obustave isporuke gasa za FBiH.

– Prema svim raspoloživim podacima i mjerenjima od 9 sati jutros (27.04.2022.), gas nesmetano dolazi u FBiH, u dogovorenim količinama i dinamikom koja nam je potvrđena od strane Gazprom Exporta, navode iz Energoinvesta.

Dodaju da, vezano za pitanje plaćanja gasa u rubljama, kompanija nije dobila nikakav zahtjev od Gazprom Exporta koji se odnosi na plaćanje u ruskoj valuti. Od marta 2022. gas se plaća u eurima.

– Važno je napomenuti da se ruskim gasom Bugarska snabdjeva pravcem preko Rumunije, Moldavije i Ukrajine, dakle ne samo putem Turskog toka. Dionica Turskog toka koja prolazi kroz Bugarsku dio je tranzitne rute putem koje se gas doprema Srbiji, Mađarskoj, BiH, dijelom Austriji i Hrvatskoj. Iako bi Bugarska odustala od ruskog gasa malo je vjerovati da bi onemogućila tranzitnu rutu kojom se gas doprema gore pomenutim zemljama. Na kraju krajeva, u Ukrajini je rat, a sve tranzitne rute za transport gasa prema Evropi kroz Ukrajinu funkcionišu i danas, navode iz Energoinvesta.

Dodaju da će u slučaju bilo kakvih eventualnih promjena Energoinvest blagovremeno obavijestiti javnost.

 

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -