Vijesti

EOS Grupa i Međunarodna finansijska korporacija proširuju saradnju sa NPL-om

SARAJEVO – Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke i najveća svjetska razvojna institucija fokusirana na privatni sektor na tržištima u razvoju, i EOS grupa pojačavaju saradnju u oblasti nekvalitetnih kredita (NPL) .

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Sa Hrvatskom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Rumunijom, fokus je na istočnoevropskim zemljama, koje imaju posebne potrebe za investicijama u skladu sa kriterijumima IFC-a.

Saradnja je dio nedavno uspostavljenog instrumenta zajedničkog ulaganja; obim ulaganja EOS-a i IFC-a iznosit će 129 miliona evra za tri godine. EOS i IFC već od 2010. godine sarađuju u kupovini i obradi problematičnih kredita na drugim tržištima.

Ovom saradnjom jačamo naše poslovanje u istočnoj Evropi i intenziviramo naše aktivnosti kao održivi investitor na tržištu problematičnih kredita“, naglašava Carsten Tidow, član Upravnog odbora EOS Grupe zadužen za istočnu Evropu.

Od posebnog značaja je razmatranje ekoloških, društvenih i upravljačkih faktora u odabiru i procesuiranju problematičnih kredita. Kao član Otto grupe, dugo vremena smo stavili održivu ekonomsku aktivnost u središte našeg rada”.

U okviru projekta, ciljevi kao što su sprečavanje ekološke štete u našem radu sa imovinom, osiguranje poštenog i društveno odgovornog tretmana zajmoprimaca i zaštita kulturnih dobara, na primjer, jednako su važni kao i operativni i finansijski ciljevi.

EOS je aktivan na tržištu problematičnih kredita u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Rumuniji više od deset godina. Zajedno sa IFC-om, kompanija ulaže, kao dio saradnje, u hipotekarne, nekvalitetne kredite malim i srednjim preduzećima i pojedincima, te preuzima upravljanje imovinom problematičnih kredita i hipoteka.

Banke ili investitori dobijaju likvidnost prodajom problematičnih kredita i nekretnina za finansiranje novih kredita ili projekata. Istovremeno, saradnja između EOS-a i IFC-a olakšava normalizaciju obaveza potrošača koji ne plaćaju obaveze. Stoga, ključni cilj jeste igranje značajne uloge u podršci i promociji privrede u ciljnim zemljama saradnje.

O IFC – u

IFC – članica Grupacije Svjetske banke – najveća je globalna razvojna institucija fokusirana na privatni sektor na tržištima u razvoju. Radimo u više od 100 zemalja, koristeći svoj kapital, stručnost i utjecaj za stvaranje tržišta i mogućnosti u zemljama u razvoju. U fiskalnoj 2022. godini, IFC je dodijelio rekordnih 32,8 milijardi dolara privatnim kompanijama i finansijskim institucijama u zemljama u razvoju, koristeći moć privatnog sektora da okonča ekstremno siromaštvo i podstakne zajednički prosperitet dok se ekonomije bore s utjecajima globalnih kriza.

Za više informacija posjetite www.ifc.org

O EOS Grupi

EOS Grupa je vodeći investitor i pružalac usluga u industriji upravljanja potraživanjima. Sa preko 45 godina iskustva, EOS ima oko 20.000 klijenata u 25 zemalja (od: fiskalne 2022/23 godine.) širom svijeta za sve njihove potrebe upravljanja potraživanjima. Njegovi ključni ciljni sektori su bankarstvo, nekretnine, telekomunikacije, komunalije i e-trgovina. EOS zapošljava više od 6.000 ljudi i dio je Otto grupe.

PR

Objava EOS Grupa i Međunarodna finansijska korporacija proširuju saradnju sa NPL-om prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -