Vijesti

EPBiH zainteresovana za kupovinu Hidroelektrana na Trebišnjici

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Uvažavajući inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića i postupajući po njoj, JP Elektroprivreda BiH je iskazala zainteresovanost i spremnost za kupovinu akcija preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici iz sastava mješovitog holdinga Elektroprivreda RS, koji je vlasnik 65 posto dionica preduzeća.

Svoju spremnost  za kupovinu akcija Hidroelektrana na Trebišnjici, JP Elektroprivreda BiH temelji na nužnosti očuvanja energetske nezavisnosti i stabilnosti elektroenergetskog sistema BiH koje bi omogućavanjem „otuđenja“ značajnih proizvodnih potencijala bile ozbiljno ugrožene. Posljedica ovakvog  scenarija bilo bi i neminovno ekonomsko urušavanje BiH, rečeno je iz ove kompanije.

Spremnost JP Elektroprivreda BiH za kupovinu akcija preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici u skladu je sa strateškim opredjeljenjem kompanije za povećanjem udjela obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije u prozvodnom portfoliju  i  ispunjavanju obaveza koje je država BiH preuzela kao potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici.

Uz planiranu izgradnju novih pogona, JP Elektroprivreda BiH je s ciljem povećanja kapaciteta iz obnovljivih izvora, javno oglasila i svoju zainteresovanost za otkup, odnosno kupovinu projekata u razvoju ili završenih proizvodnih objekata, upućivanjem poziva zainteresovanim stranama, navode iz EPBiH.

Hidroelektrane na Trebišnjici su sa pogonima Trebinje 1 i 2, Čapljina i dio HE Dubrovnik (Hrvatska) od puštanja u proizvodnju (sukcesivno u periodu 1965-1981.godina) sve do 1992.godine, djelovale u sastavu Elektroprivrede BiH koja je finansirala njihovu izgradnju.

Od 1992. godine hidroelektrane Trebinje 1 i 2 ukupne instalisane snage 176 MW i prosječne godišnje proizvodnje od 384 do 434 GWh električne energije su u sastavu mješovitog holdinga Elektroprivreda RS.

Hidroelektrana Dubrovnik iz sliva rijeke Trebišnjice je na teritoriji Hrvatske i njena proizvodnja, koja u godišnjem prosjeku prelazi količinu 1160 GWh, se raspodjeljuje između Hrvatske elektroprivrede (HEP) i holdinga Elektroprivreda RS kojem u raspodjeli pripada više od 75 posto proizvedene električne energije.

Od 1992.godine, HE Čapljina  djeluje u  sastavu Elektroprivrede HZHB.

 

Izvor

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -