Vijesti

ERS pravi zalihe goriva iz kredita od 10 miliona KM

BANJALUKA – Elektroprivreda Republike Srpske izašla je iz prošle godine sa rekordnim pridhodima koji su iznosili skoro milijardu maraka i dobiti od nepunih 80 miliona KM.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Međutim, i pored tvrdnji kako se iz pune kase preduzeća novac “prelijeva”, uprava se kreditno zadužuje.

Tako čelni ljudi ERS-a traže kreditora koji će im na godinu dana pozajmiti deset miliona maraka, a procjenjuju da će za kamate i troškove platiti nepto preko 460.000 KM.

U pitanju je overdraft kredit, koji se inače koristi za očuvanje likvidnosti preduzeća. Novac je uvijek dostupan preko transakcionog računa i koristi se po potrebi, a povrat se vrši automatski, prilivom na račun.

Overdraft se može posmatrati i kao dozvoljeno prekoračenje po računu.

Generalni direktor ERS-a Luka Petrović u izjavi za CAPITAL tvrdi kako novca ima, ali da se on čuva za investicije te da se preduzeće zadužuje kako bi dalo podršku zavisnim preduzećima za nabavku rezervi goriva.

 “Već smo kupili 2.500 tona mazuta, pa krećemo u nabavku dizela. Želimo da nabavimo dodatne količine, plan nam je da stvorimo šestomjesečne zalihe. Ne želimo da koristimo novac namjenjen za investicije kad možemo na ovaj način da dođemo do sredstava”, kazao je Petrović.

CAPITAL: D. T.

Objava ERS pravi zalihe goriva iz kredita od 10 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -