Vijesti

EU će ipak sankcionisati Sberbanku iako putem nje plaća Rusiji za plin i naftu

EU planira sankcionisati najvećeg ruskog zajmodavca Sberbank i druge ruske finansijske kompanije u svom sljedećem krugu sankcija, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen za njemački list Bild am Sontag.

Naredni krug sankcija koje EU namjerava uvesti Rusiji uključivat će sankcionisanje Sberbanke putem koje su se do sada plaćali računi za plin i naftu.

“Dalje gledamo na bankarski sektor, posebno na Sberbanku, koja čini 37 posto ruskog bankarskog sektora”, rekla je von der Leyen za Bild am Sonntag na pitanje o predstojećoj šestoj rundi sankcija.

SAD su ranije u aprilu uvele ‘oštre sankcije’ Sberbanci i još jednom ruskom kreditoru, Alfa banci. Velika Britanija je također sankcionirala Sberbanku i obavezala se da će ukinuti sav uvoz ruskog uglja i nafte do kraja 2022. godine.

Ali EU je do sada poštedjela Sberbanku i drugog velikog ruskog zajmodavca, Gazprombanku, jer su oni bili glavni putevi za plaćanje ruskog gasa i nafte.

Von der Leyen je rekla da EU radi na ‘pametnim mehanizmima’ za uključivanje nafte u sljedeće sankcije, prenosi Reuters.

U petoj rundi kazni, EU je najavila niz ograničenja, uključujući potpunu zabranu transakcija za četiri banke koje su predstavljale 23 posto ruskog bankarskog sektora.



(Pressmedia)