Vijesti

EU želi ograničenje cijena ruske nafte kao način da utječe na prihode Kremlja

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Države članice EU razmatraju da li da nametnu gornju granicu za cijenu ruske nafte kao opciju za smanjenje prihoda Kremlja, jer ne postoji koncenzus o blokadi uzvoza sirove nafte iz Rusije, prenosi Klix.ba.

Ograničenje vrijednosti nafte jedan je od brojnih prijedloga koji se spominju, jer će se ambasadori EU sastajati narednih dana kako bi razgovarali o dodatnim sankcijama Moskvi, što će biti šesti paket sankcija otkako je Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu prije dva mjeseca.

Druga opcija za sankcije bi uključivala uvođenje carine na rusku naftu, prisiljavajući Rusiju da smanji troškove koje izdvaja za opremanje vojske.

Zemlje članice EU podijeljene su oko toga koliko agresivno manevrirati prema ruskoj ekonomiji, i nafti koja je u srcu nacionalnog finansijskog sistema te zemlje. Rusija izvozi više od jedne četvrtine sirove nafte u EU, a zemlje članice bloka su Moskvi platile više od 13 milijardi eura za taj energent otkako je počela invazija na Ukrajinu.

Italija je među državama članicama koje su se zalagale za nastojanje da se ograniči cijena ruske energije. Međutim, Njemačka je i dalje skeptična, a zvaničnici ove države napominju da bi pokušaj određivanja cijene bio težak, kao i da bi predstavljao kršenje ugovora.

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -