Vijesti

Euro na najnižem nivou u posljednjih 20 godina

Kurs evropske valute prema dolaru skliznuo je na najniži nivo u posljednjih 20 godina jer privredi Eurozone prijeti recesija. Istovremeno vrijednost dolara u istom periodu dostigla je najvišu vrijednost.

Neizvjesnost izazvana sukobom u Ukrajini, porast cijena proizvoda i pogoršanje problema u lancu nabavke negativno se odražavaju na ekonomsku perspektivu. Istovremeno, inflatorni rizici su se povećali. Sve to dovelo je do promjena i u kursevima stranih valuta.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle nedjelje 1,5 posto, na otprilike 107,00 bodova, a u jednom je trenutku dostigao i 107,79 bodova, novu najvišu vrijednost u 20 godina, prenosi Indeks.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 2,2 posto, pa je cijena evra skliznula na 1,0185 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na 1,0072 dolara, novu najnižu vrijednost u 20 godina. Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,6 posto, na 136,10 jena.

Zašto raste vrijednost dolara?

Dolarov indeks porastao je za više od 1 posto drugu nedjelju zaredom, što se ponajviše pripisuje agresivnom povećanju kamatnih stopa američke centralne banke. Prošle nedjelje je objavljen zapisnik s junske sjednice Feda, na kojoj su kamate povećane za 0,75 postotnih bodova.

Zapisnik je pokazao da se čelnici centralne banke slažu da bi na sjednici u julu trebalo dodatno povećati ključne kamate za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova, s obzirom na to da se inflacija u SAD kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina, iznad 8,5 posto.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da će ključna kamata u martu iduće godine dostići vrhunac od 3,44 posto, dok se nedavno procjenjivalo da bi do maja mogla biti četiri posto. Trenutno se kreće na 1,58 posto.



(Pressmedia)