Vijesti

EVO KOLIKO ĆE SKOČITI KAMATE, A STIŽE JOŠ JEDNA LOŠA VIJEST


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Danas se, naime, za korisnike kredita u eurima sa varijabilnom kamatnom stopom koja obuhvata tromjesečni euribor mijenja iznos rate kredita. Zbog stalnog rasta ove stope, dolazi do novog obračuna rata, a kamate će biti skoro duplo više u odnosu na početak godine. Stručnjaci ističu da će rate biti povećane za pet, pa do 30 eura, u zavisnosti od različitih faktora, poput visine pozajmice i iznosa prethodno otplaćenog duga. Krediti u eurima najčešće se uzimaju za kupovinu stana, pa će vlasnici novih nekretnina od danas imati i nove rate.

Nova vrijednost famoznog euribora biće korišćena za obračun kamata za rate kredita koje će korisnici plaćati u oktobru, novembru i decembru. Nakon toga, banke će klijente da obavijeste o novom iznosu mjesečne rate. Još jedna loša vijest je to što stručnjaci prognoziraju da će euribor nastaviti da raste.

Euribor je zapravo kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka pozajmljuje novac jedna drugoj. On je u porastu od marta ove godine, nakon što je dugo njegova vrijednost godinama bila negativna, odnosno u minusu. Poseban skok bijeleži se u posljednja tri mjeseca. Dok je na početku godine vrijednost euribora iznosila -0,57, juče je njegova vrijednost bila 1,228 odsto. Stoga će korisnici koji su se zadužili u eurima, i to sa varijabilnom kamatnom stopom, zasigurno imati veću ratu u naredna tri mjeseca.

Koliko će biti povećanje?

Prema mišljenjima stručnjaka, rate kredita biće veće za pet do 30 eura.

Ipak, različiti su faktori koji utiču na povećanje. Neki od njih su visina kredita, ukupna visina kamate, ali i samo varijabilnog djela, rok otplate i deo zaduženja koji je već otplaćen.

Početkom ove godine, u januaru, kada je vrijednost euribora bila -0,57 posto. Sada je euribor na svom maksimumu, te iznosi 1,228 posto, odnosno za 1,798 posto više. To u praksi znači da, ukoliko je korisnik uzeo kredit sa varijabilnom kamatnom stopom od 2,5 posto sa tromjesečnim euriborom, kamata od danas iznosi 3,728 posto, dok je početkom godine njena visina bila 1,93 procenata.

To znači da je kamata od danas viša skoro duplo.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Arsić objasnio je nedavno za medije objasnio kako iznos već otplaćenog duga utiče na ovo povećanje.

-Ako je neko uzeo 50.000 eura stambenog kredita prije recimo 15 godina i dobar dio otplatio, onda rast euribora neće mnogo uticati na visinu rate i ona bi mogla da se poveća za oko pet, 10 ili 15 eura. Međutim, ako je isti kredit uzet skoro i otplaćeno malo onda mjesečna rata može da se poveća i za oko 30 i više eura“, objasnio je on.

Šta je sa šestomjesečnim euriborom?

Kada su u pitanju korisnici kredita u eurima, sa varijabilnom kamatnom stopom koja obuhvata šestomjesečni euribor, oni su do kraja godine bezbjedni od povećanja rata. Međutim, i njegova vrijednost je porasla. Tako je šestomjesečni euribor u junu takođe, poslije sedam godina, prešao iz minusa u plus, a njegova današnja vrijednost je 1,858 posto.

Mjesečne obaveze korisnika takvih kredita usklađuju se dva puta godišnje, tako će u prvoj polovini 2023. godine kamata biti obračunata prema vrijednosti euribora od 31. decembra 2022.Hayat.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -