Vijesti

Evro snažno pao: Duboko je ispod jednog dolara

NJUJORK – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara je prema drugim valutama prošle sedmice snažno porasla jer je američki Fed ponovno agresivno povećao kamatne stope, pa je kurs evra zaronio na najniži nivo u 20 godina, duboko ispod jednog dolara.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice tri odsto, na 112.96 bodova, a u jednom trenutku se, prvi put nakon 20 godina, probio i iznad nivoa od 113 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti skočio 3,2 odsto, pa je cijena evra skliznula na 0,9690 dolara, najniži nivo u 20 godina. Ipak, kurs dolara oslabio je prema japanskoj valuti, za 0,3 odsto, na 143,30 jena.

Skok dolarovog indeksa drugu sedmicu zaredom zahvaljuje se daljem povećanju kamata američke centralne banke. Nakon dvodnevne sjednice Fed je u srijedu povećao ključne kamate za 0.75 postotnih bodova, treći put u nizu, u raspon od tri do 3,25 odsto, što je njihov najviši nivo od 2008. godine.

Kako se inflacija u SAD kreće blizu najviših nivoa u više od 40 godina, centralna banka najavila je i dalja povećanja cijene novca. Tako bi, prema procjenama čelnika Feda, do kraja ove godine kamate mogle biti povećane na 4,4 odsto, a do kraja iduće godine na 4,6 odsto.

To znači da će do kraja ove godine Fed povećati kamate za još 1,25 postotnih bodova, a u idućoj godini za 0,25 bodova.

Takvo brzo podizanje kamata, započeto u martu ove godine, predstavlja najagresivnije povećanje cijene novca od 1990. godine, od kada je Fed kao osnovni alat monetarne politike počeo koristiti kamatu na prekonoćne kredite.

Intervencija japanskih vlasti

S druge strane, japanska centralna banka odlučila je na prošlosedmičnoj sjednici da će i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku kako bi podržala privredu, iako i u Japanu postepeno jačaju inflacijski pritisci.

Zbog toga se kurs dolara prema jenu polovinom sedmice, prvi put nakon 24 godine, probio iznad nivoa od 145 jena. Ali, ubrzo je pao jer su japanske vlasti intervenisale na tržištu kupnjom jena. Hina

Objava Evro snažno pao: Duboko je ispod jednog dolara prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -