Vijesti

Evropi prijeti ograničenje potrošnje goriva

Birol je u intervjuu za njemački časopis Špigl, rekao da će posljedice dešavanja u Ukrajini vjerovatno učiniti aktuelnu energetsku krizu gorom od krize iz 1970-ih godina prošlog vijeka, piše Cafe.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

“Tada se sve ticalo samo nafte. Sada istovremeno imamo naftnu krizu, gasnu krizu i krizu električne energije, naglasio je on, dodajući da je Rusija prije aktuelnih događaja u Ukrajini bila “kamen temeljac globalnog energetskog sistema, najveći svjetski izvoznik nafte, najveći svjetski izvoznik gasa i vodeći snabdjevač ugljem”, prenosi Russia Today.

U okviru sankcija prema Rusiji zbog akcije u Ukrajini, EU je uvela ograničenja na uvoz ruskih fosilnih goriva i najavila postepeno potpuno ukidanje tog uvoza.

Birol je upozorio da se evropske zemlje koje više zavise od ruskog gasa, uključujući i Njemačku, suočavaju sa “teškom zimom” jer će “možda morati da racionišu potrošnju gasa”.

Komentari šefa IEA dolaze u trenutku kada je ruski državni gasni holding Gasprom prekinuo isporuke nekim energetskim kompanijama u Njemačkoj, Danskoj, Holandiji i drugim zemljama, pošto nisu prihvatile plaćanje u rubljama prema novoj šemi koju zahtijeva Moskva.

Da bi ublažila energetske rizike, Evropa bi, po Biorilu, trebalo da obezbijedi nabavke što većih količina gasa, na primjer, gasovodom iz Norveške ili Azerbejdžana, kao pošiljke tečnog prirodnog gasa (TPG).

Dodaje da bi elektrane na ugalj takođe mogle djelimično da zamijene gasne elektrane.

Birol je naveo da predstojeće ljeto takođe može biti vrlo teško i za Evropi i SAD, zbog ograničene ponude na tržištu sirove nafte, upozorivši da će se, u špicu sezone ljetnjih odmora, potražnja za gorivom povećati, što može da dovede do “uskih grla u snabdjevanju, na primjer, dizelom, benzinom ili kerozinoma, posebno u Evropi”.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -