Vijesti

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) osigurala 2,8 milijardi eura tokom 25 godina

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u 2021. godini osigurala više od 140 miliona eura za projekte u Bosni i Hercegovini, prateću infrastrukturu, finansijski sektor i preduzeća u realnoj ekonomiji, pokazuju konačni rezultati Banke za ovu godinu.

EBRD je nedavno obilježio svoju 25. godišnjicu u Bosni i Hercegovini, podsjećaju u saopćenju.

Tokom četvrt vijeka uspješne saradnje, uložila je više od 2,83 milijarde eura u 200 projekata koji su pomogli rekonstrukciju i modernizaciju zemlje.

Prva investicija Banke u Bosni i Hercegovini, nakon završetka rata 1996. godine, bila je podrška hitnoj rekonstrukciji elektroenergetske i telekomunikacione mreže. Još jedan rani fokus EBRD-a bio je obnavljanje stabilnosti u bankarskom sektoru.

Zatim je u decembru 1996. EBRD odobrila ulaganje u kapital Hrvatske banke Mostar, sada dio Unicredit Grupe. Danas EBRD proširuje kreditne linije lokalnim bankama za dalje kreditiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) i domaćinstava, te finansira preduzeća i općine.

Ušavši u 2022. godinu sa nizom projekata, EBRD je spremna povećati svoju podršku javnoj infrastrukturi Bosne i Hercegovine, gdje su važni projekti za poboljšanje javnog prijevoza i kvaliteta vode spremni za početak čim Vlada da potrebna odobrenja.

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -