Vijesti

Evropska centralna banka donijela historijsko povećanje kamate

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Evropska centrana banka (ECB) objavila je danas najveće povećanje kamatne stope u historiji. Riječ je o pokušajima da se oslabi svjetska inflacija, pa su tako kamatne stope najnovijom odlukom povećanje za 75 baznih poena, odnosno 0,75 procenata.

Ovim potezom ECB slijedi politiku američkih Federalnih rezervi koje su izvele dva velika, identična, povećanja stope od 0,75 poena u junu i julu.

“Ovaj veliki korak predvodi tranziciju sa preovlađujućeg visoko akomodativnog nivoa referentnih stopa ka nivoima koji će osigurati pravovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj ECB-a od 2 odsto”, navodi se u saopštenju Upravnog tijela banke.

Ovo dolazi nešto više od mjesec dana nakon što je ECB izvršila svoje prvo povećanje u 11 godina za 0,5 većih od očekivanog.

Glavni mandat centralnih banaka je da drže inflaciju pod kontrolom, a jedan od glavnih alata koji im stoje na raspolaganju su kamatne stope putem kojih mogu učiniti troškove zaduživanja – a samim tim i potrošnje i ulaganja – ili jeftinijim ili skupljima kako postaju manje ili više komercijalnim bankama skuplje da pozajmljuju novac.

Inflacija u 19 zemalja evrozone dostigla je rekordnih 9,1 odsto prošlog meseca, usljed porasta cijena energije, a posebno gasa.

U međuvremenu, očekuje se da će ekonomski rast ostati blago usporen ove godine i da će se polako povećati sljedeće godine.

(Biznis.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -