Vijesti

FAO: Globalne cijene hrane blago splasnule u maju

RIM – Svjetske cijene prehrambenih proizvoda blago su splasnule u maju drugi mjesec zaredom, mada su cijene pšenice i živine porasle, izvjestila je  Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Indeks cijena hrane koji izračunava FAO iznosio je u maju u prosjeku 157,4 poena, što je za 0,6 odsto manje nego u aprilu, prema izvještaju objavljenom na veb sajtu ove agencije UN sa sjedištem u Rimu.

Ovaj indeks, koji prati mjesečne promene međunarodnih cijena u korpi prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, još uvijek je za 22,8 odsto viši nego u maju 2021.

Cijene žitarica su u maju porasle za 2,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, pri čemu je pšenica bila za 5,6 procenata skuplja nego u aprilu i za čak 56,2 posto skuplja nego u maju 2021.

Međunarodne cijene pšenice, koje su u prosjeku samo 11 odsto ispod rekordnog nivoa zabilježenog u martu 2008. godine, porasle su u maju zbog zabrane izvoza koju je objavila Indija i zabrinutosti oko stanja usjeva u nekoliko vodećih zemalja izvoznica, kao i smanjene proizvodnje u Ukrajini zbog rata.   Tanjug

Objava FAO: Globalne cijene hrane blago splasnule u maju prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -