Vijesti

Federacija ima između 150 i180 miliona litara rezervi naftnih derivata

SARAJEVO – Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić kazao je da Federacija BiH ima dovoljnu količinu rezervi nafte i naftnih derivata po direktivama Evropske energetske zajednice.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Resorno ministarstvo, na čelu sa mnom, je u potpunosti stavilo u funkciju naše kopnene terminale u Pločama, uradili smo kompletan remont terminala u Živinicama i za mjesec dana počinje remont dva nova terminala – u Blažuju i u Bihaću, a iza toga ide remont mostarskog skladišta“, kazao je Džindić u razgovoru za Federalnu televiziju.

Pojasnio je da Federacija BiH godišnje troši 800 miliona litara goriva, odnosno 2,1 miliona litara dnevno.

Kad pogledamo naše rezerve u naftnom terminalu u Pločama, obavezne rezerve u terminalu u Živinicama koje imamo i druge komercijalne rezerve mi imamo otprilike 150-do 180 miliona litara rezervi nafte i naftnih derivata, što apsolutno ispunjava direktive Evropske energetske zajednice da imamo 90-dnevne zalihe nafte i naftnih derivata“, kazao je Džindić.

Dodao je da je Vlada FBiH donijela i odluku da se iz robnih rezervi podijeli grant od 1,4 miliona litara poljoprivrednim proizvođačima. U narednih desetak dana bi to trebalo biti finalizirano.   Agencije

Objava Federacija ima između 150 i180 miliona litara rezervi naftnih derivata prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -