Vijesti

Federacija neće moći preuzeti HET

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Nema prodaje Hidroelektrana na Trebišnjici. Priče o privatizaciji su čista politizacija i prikupljanje jefitnih političkih poena, odgovor je iz HET-a.

Dokapitalizacija je samo način da se obezbijede nedostajuća sredstva za gradnju HE Dabar, a 80 posto vlasništva HET-a, kao i do sada, ostaje u vlasništvu Republike Srpske, rečeno je.

Dokapitalizacijom HET-a emisijom novih dionica postotak vlasništva HET-a od 80 procenata se umanjuje – kategorični su u HET-u. Pravo prvenstva kupnje novih dionica imat će već postojeći akcionari.

Podsjetimo da je federalni premijer Fadil Novalić predložio da federalne elektroprivrede kupe dionice HET-a, no to ipak neće biti moguće jer postojeći dioničari imaju pravo “preče kupnje”.

– Vlada u svakom slučaju, kroz Elektroprivredu Republike Srpske i fondove čiji je ona vlasnik će obezbijediti isti procenat učešća dokupiće toliko akcija da u sumi starih i novih akcija. Vlada RS je i dalje vlasnik ovoga preduzeća u vrijednosti od 80 posto, ta činjenica nam jasno govori da od privatizacije ili tog termina neće se desiti ništa – kaže Gordan Mišeljić, Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici.

Blagoje Šupić, direktor za ekonomske poslove Elektroprivrede Republike Srpske, naglašava potpuno javan i transparentn način sredstava za investicije.

– Ovom operacijom da je tako nazovem emisije akcija obezbjeđujemo na potpuno transparentan i javan način dodatna sredstva za investiciju zatvaranje investicije HE Dabar koja je u 100 posto vlasništvu HET-a na taj način zadržavajući sadašnji procenat državni u HET znači o nikakvoj privatizaciji ne može se govoriti u tom slučaju- kaže Šupić.

Postojeći akcionari, mali akcionari koji ukupno imaju 20 posto vlasništva HET-a imaće pravo dokupljivanja akcija, novoštampanih, da zadrže procenat svog učešća u kapitalu ovog preduzeća. Oni će imati pravo preče kupovine. Ukoliko to pravo ne iskoriste pravo kupovine tog dijela akcija imaju svi.

– Maksimalna mogućnost i da niko od ostalih ne iskoristi to pravo, po našim procjenama do 15 posto da mogu učestvovati ostali i to je beznačajan procenat – dodao je Šupić.

Iz sindikata HET-a poručuju- proces dokapitalizacije nije privatizacija HET-a.

– To je i nama kao sindikati pošto smo čitali iz medija bilo malo nejasno pa smo danas pozvali direktora da nam razjasni iz prve ruke. Nema potreba da za sada pričamo o prodaji HET-a ili izdaji nacionalnih interesa kako nazivaju. Borili smo se za ovu državu da je imamo a ne da je rasturamo – kaže Miloš Ninković, predsjednik Sindikata HET-a, prenio je RTRS.

A o pozivu Fadila Novalić premijera Federacije BiH da se elektroprivrede iz Federacije uključe u dokapitalizaciju HET-a iz ovog preduzeća poručuju:

– Bilo bi bolje da se pozabave svojim problemima. Znamo da su bili štrajkovi rudara ono što ja sigurno znam jeste da imaju nekolika projekta ili investicije kandidovane u oblasti energetike. Nijedan od tih projekata nisu uspješno realizovali, nema potrebe da se petljaju u neke stvari kao što je dokapitalizacija HET-a- naglasio je Mišeljić.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -