Vijesti

FOTO Kraj jedne ere: Proizveden je zadnji Lamborghini s klasičnim V12 motorom

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

LAMBORGHINI može imidž zvijeri s V12 motorom prvenstveno zahvaliti Aventadoru te njegovom prethodniku Murcielagu. U budućnosti će ipak ići drugim putem. 

Na elektrifikaciju ne mogu ostati imune ni egzotične marke poput Lamborghinija. Downsizing je sveprisutan pa je tako nedavno Mercedes predstavio AMG izvedbu C klase s duplo manje cilindara. Električna pomoć je gotovo pa obaveza. 

U takvom ozračju Lamborghini Aventador djeluje kao dinosaur. Predstavljen je prije 11 godina, a do tada je proizveden u respektabilnih 11.465 primjeraka. Za elektrifikaciju ne zna, a mrska mu je i turbina. Njega pokreće atmosferski V12 dragulj. 

Bolje rečeno, pokretao je, jer je ovih dana proizveden zadnji primjerak. U pitanju je LP 780-4 Ultimae Roadster, a koji će uskoro biti isporučen kupcu u Švicarskoj. 

Podsjetimo, proizvodnja Aventadora je već bila obustavljena, ali je onda nakon havarije broda na kojem je bilo 15 primjeraka opet pokrenuta, a sve kako bi se nadoknadio gubitak. Sada je doista gotovo i u Lamborghiniju više neće nuditi ništa slično. 

Aventador pokretan 6.5 V12 atmosfercem premijerno je predstavljen 2011. godine na ženevskom salonu. Ubrzo je postao najuspješniji V12 model marke u povijesti, a do danas je dosegao prodaju veću od svih drugih V12 modela u povijesti marke uključujući Miuru, Diablo i Countach.  

Lamborghini se u budućnosti neće odreći V12 motora, ali ga više neće nuditi bez električne pomoći. Budući top model će stoga biti plug-in hibrid kod kojeg će potrošnja ipak biti u drugom planu, iza performansi. 

INDEXHR/PRESS(Pressmedia)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -