Vijesti

Francuska podiže penzije i plate zbog visokog rasta inflacije

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je danas prijedlog zakona o povećanju penzija i privremenom zamrzavanju povećanja stanarina.

Time je, kako navodi Rojters, vlada napravila korak naprijed ka ispunjavanju najvažnijeg obećanja u izbornoj kampanji da će povećati kupovnu moć domaćinstava zbog visoke inflacije.

Ovo je istovremeno prvi test za predsjednika Emanuela Makrona, koji će pokazati da li može da postigne kompromis s ojačalom opozicijom nakon što je izgubio apsolutnu većinu na nedavnim izborima, budući da prijedlog zakona sada ide u Senat, u gornji dom kojim dominiraju konzervativni republikanci, ocjenjuje Rojters.

Prijedlogom zakona se, pored ostalog, predvija povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru, bonovi za hranu i mehanizam koji omogućava kompanijama da isplaćuju veće neoporezive bonuse radnicima. Očekivani budžetski troškovi su oko 20 milijardi eura (20,37 milijardi dolara).

Glasanje, kasno noćas, uslijedilo je nakon žestokih debata u kojima su političari ljevičarskog saveza Nupes, najvećeg opozicionog bloka, kritikovali vladu ocjenjujući da predložene mjere ne idu dovoljno daleko.

Za prijedlog zakona glasao je 341 poslanik, a 116 je bilo protiv. Vladu su podržali republikanci i krajnje desničarska partija Rasamblamon Nasional, dok poslanici Nupesa nisu glasali za njega.

Pomoć Francuzima da se izbore s visokim troškovima života, koji su uglavnom vođeni rastom cijena energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu, bilo je jedno od ključnih Makronovih obećanja u predizbornoj kampanji, pošto je tokom svog prvog mandata doživio masovne ulične proteste poznate pod nazivom pokret žutih prsluka.

Inflacija u Francuskoj je prošlog mjeseca iznosila 6,5 odsto na godišnjem nivou.

(Tanjug)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -