Vijesti

Francuske vlasti nastavljaju borbu protiv povećanja cijena

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Francuska administracija planira da i naredne godine nastavi rad na ograničenju uticaja povećanja cijena energenata na domaćinstva, rekla je premijerka Elisabeth Borne.

“Održat ćemo mjere za ublažavanje rasta cijena energenata i preduzet ćemo određene mjere da pomognemo najugroženijima. Francuski narod treba da zna da nećemo dozvoliti da cijena energenata nekontrolisano raste”, naglasila je Borne za francuske medije.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire izjavio je nešto ranije da će povećanje cijene električne energije naredne godine biti ograničeno.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je početkom sedmice da predstoje teški mjeseci dok su vlasti upozorile na mogući rast cijena energenata.

Analitičari navode da će francuska administracija u narednim mjesecima morati da donese odluku da li će obnoviti ograničenja cijena električne energije i gasa koja ističu krajem godine.

Ove mjere su u Francuskoj zadržale nisku stopu inflacije u odnosu na druge evropske države ali se umnogome oslanjaju na javne finansije.

Vlasti su prošle sedmice saopćile da ne mogu vječno zadržati ograničenje cijene energenata kako bi pomagali domaćinstvima.

(Srna)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -