Vijesti

Francuzi preuzimaju Mercator?

PODGORICA – Nakon što su ruska banka Sberbank i mađarsko-američki investicioni fond za nekretnine Indotek prošlog petka potpisali ugovor o namjeri prodaje Sberbanke od 44 odsto udjela u Fortenova grupi, u kojoj je i najveći slovenački trgovac Mercator, spekuliše se o novom vlasniku Mercatora.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Mercator

U saradnji sa mađarsko-američkim investicionim fondom očekuje se dolazak francuskog trgovca Auchan u region jugoistočne Evrope, piše Dnevnik.

List navodi da se, ukoliko francuski trgovac uđe na slovenačko tržište, može dogoditi da veliki udio u prodajnom asortimanu na Mercatorovim policama budu brendovi po vrlo niskim cijenama, te će se shodno tome prilagoditi i izvori kupovine.

Ulazak Indoteka u vlasništvo Fortenove, koja je od prošle sedmice jedini vlasnik Mercatora, mogao bi biti interesantan ne samo zbog mogućeg povezivanja sa Auchanom, već i za Mercatorov projekat centralnog logističkog centra na području Ljubljane – BTC. Naime, Mercator traži investitora koji bi učestvovao u razvoju, finansiranju i izgradnji ovog centra. Sa procijenjenom vrijednošću od 130 miliona evra, projekat predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u istoriji Mercatora.

Skupština Mercatora potvrdila je juče povlačenje akcija sa berze, navodi se u zapisniku Skupštine objavljenom na sajtu Ajpesa. Odluka stupa na snagu danom upisa u sudski registar, prenosi Siol.net.

Odlukom Skupštine, sa regulisanog tržišta će biti povučeno svih 6.257.610 običnih nominalnih dionica Mercatora, od kojih su 42.192 vlastite, a ostatak u vlasništvu Fortenove.

Mercator je od aprila prošle godine pod okriljem hrvatske grupacije Fortenova.

Bankar.me

Objava Francuzi preuzimaju Mercator? prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -