Vijesti

Funta na rekordnom minimumu u odnosu na dolar

TOKIO – Funta je pala danas na azijskom trgovanju na najniži nivo od 1985. godine prema dolaru, jer su se trgovci užurbano oslobađali britanske valute zbog spekulacija da će ekonomski plan nove vlade opteretiti finansije Ujedinjenog Kraljevstva do krajnjih granica.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

foto: Pixabay

Sunovrat funte je pomogao američkom dolaru da dostigne novi 20-godišnji vrhunac u odnosu na korpu glavnih rivala.

Funta je potonula noćas za čak 4,9 procenata u Aziji na istorijski minimum od 1,0327 dolara, prije nego što se stabilizovala na oko 1,05405 dolara, što je za 2,9 posto ispod vrijednosti koju je imala na zatvaranju trgovanja u petak, izvještava Rojters.

Britanska valuta je u petak zabilježila pad od 3,6 odsto nakon što je novi ministar finansija Kvasi Kvarteng predstavio plan za istorijsko smanjenje poreza koje će biti finansirano povećanim zaduživanjem na tržištu duga, najvećim od 1972. godine.

Funta je, kako navodi Rojters, posljednja žrtva turbulencija koje su zahvatile finansijska tržišta u posljednje vrijeme zbog narastanja globalnih geopolitičkih tenzija.

Evro je, takođe, dotakao nov najniži nivo u posljednje dvije decenije prema dolaru usljed straha od recesije, jer se energetska kriza širi sa približavanjem zime usljed eskalacije rata u Ukrajini i referenduma o pripajanju Luganske, Donjecke, Hersonske i Zapororške oblasti Rusiji.

Pored toga, na parlamentarnim izborima u Italiji, održanim ovog vikenda, pobjedu je odnijela alijansa liderke krajnje desnice Ðorđe Maloni i njenih evroskeptičnih saveznika – Lige i Forca Italije – što će, kako se procjenjuje, promijeniti balans snaga u Evropi.

Dolarski indeks, koji mjeri vrednost dolara prema korpi glavnih valuta, uključujući funtu, evro i jen, dostigao je 114,58 poena prvi put od maja 2002, nakon čega se neznatno povukao na 113,73 poena, što je i dalje za 0,52 procenta iznad nivoa na kojem je bio na kraju prošle nedjelje.

Američka valuta je naglo porasla prema jenu nakon prošlonedjeljne iznenadne devizne intervencije japanskih vlasti, pošto se fokus investitora ponovo vratio na oštre razlike između agresivne monetarne politike Federalnih rezervi (FED) i upornog insistiranja Banke Japana na zadržavanju programa ogromnih finansijskih podsticaja. Tanjug

 

 

Objava Funta na rekordnom minimumu u odnosu na dolar prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -