Vijesti

Gazprom poslao zloslutnu video poruku Evropi

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ruski državni energetski gigant Gazprom koristio je pjesmu iz sovjetskog doba u adaptiranoj verziji u svojoj novoj reklami. Video prikazuje zatvaranje ruskih gasovoda i evropskih prijestonica kako se spušta “zloslutna zima”.

“A zima će biti velika, evo, gle, preko rijeke. Jesen polako umire i maše žutom rukom”, pjeva Jurij Vizbor u jednom od svojih najvećih hitova, koji se završava predviđanjem da će zimu pratiti “samo mrak i snijeg”.

Najveći ruski gasovod, koji snabdjeva Evropu prirodnim gasom, neće raditi dok Siemens Energi ne popravi opremu, rekao je Reutersu drugi zvaničnik Gasproma Vitalij Markelov.

Gazprom je prošle nedjelje prvobitno najavio trodnevnu obustavu isporuke gasa kroz gasovod Sjeverni tok 1, a zatim je najavio da će gasovod biti zatvoren na neodređeno vrijeme.

Sada je i ruski Gazprom video reklamom poslao zloslutnu poruku Evropi. Na snimku se vidi zatvaranje gasovoda, snimci evropskih prijestonica, vjetro i solarnih elektrana, gašenja gasa u proizvodnji i domaćinstvima i dolazak oštre zime nad starim kontinentom.

Video snimak prati pjesma A zima bo velika (A zima budet bolšaja), koju je napisao sovjetski pisac Jurij Vizbor. Ovaj opisuje oproštaj od jeseni, opadanja lišća, snježnih naleta i sumraka i snijega.

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko propratio je objavljivanje snimka pitanjem da li Gazprom „zaista misli da će uspjeti da ubije hiljade Ukrajinaca, osvoje teritoriju druge zemlje, a Evropa će se okrenuti jer boji se ucjene?”

Iako se Rusija pozvala na tehničke probleme jer cijevi navodno cure, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će se snabdijevanje Evrope gasom pomenutim gasovodom nastaviti ako zemlje EU ublaže sankcije.

„Zbog njih su se pojavili problemi sa pumpanjem prirodnog gasa. Drugih razloga nema“, rekao je Peskov.

Dok Rusija kaže da je krizu prvi izazvao udar Zapada na rusku ekonomiju, koji je usvojio brojne sankcije i ograničenja Rusiji i njenim proizvođačima energenata, u Briselu pozivaju Moskvu da prekine sa ucjenama.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je zato najavila mjere za pomoć domaćinstvima i preduzećima.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -