Vijesti

Gazprom više neće biti vlasnik njemačkog ogranka

Ruski plinski div Gazprom objavio je u petak da se povlači iz vlasničke strukture njemačkog ogranka nakon odluke Moskve da kupci iz “neprijateljskih” zemalja plin ubuduće moraju plaćati u rubljama, preko posredničke banke u Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je potpisao uredbu prema kojoj kupci iz SAD-a, članica Europske unije, Kanade, Britanije i Švicarske zemalja ruski plin od početka travnja moraju plaćati u rubljima, preko posredničke banke u Rusiji.

Kupci u posredničkoj banci moraju otvoriti poseban račun i doznačiti iznos utvrđen ugovorom, uglavnom u eurima i dolarima. Banka će ih potom na dražbi u organizaciji Moskovske burze prodati i prihod u rubljima doznačiti na račun dobavljača plina.

Rusija je na popis “neprijateljskih” zemalja uvrstila one koje su joj, zbog invazije na Ukrajinu, uvele sankcije.

Njemačka je odbacila izmjene u plaćanju, a njezin ministar gospodarstva rekao je u četvrtak da ih „Putin neće ucjenjivati”, podsjeća Reuters.

Gazprom je danas objavio da se povlači iz vlasničkog udjela u Gazprom Germania GMBH i ostale imovine u Njemačkoj, uključujući Gazprom Marketing & Trading Ltd, sa sjedištem u Londonu, ne navodeći pojedinosti ni objašnjenje takve odluke.

Sjedište je Gazprom Germanije u njemačkoj prijestolnici Berlinu, a jedini je njegov dioničar Gazprom Export, podružnica u potpunom vlasništvu Gazproma.

<a href=”https://track.adform.net/C/?bn=54183774;C=0″ target=”_blank”> <img src=”https://track.adform.net/adfserve/?bn=54183774;srctype=4;ord=[timestamp]” border=”0″ width=”300″ height=”300″ alt=””/> </a>

Njegove osnovne poslovne djelatnosti uključuju skladištenje, trgovanje i opskrbu plinom, koji se koristi kao gorivo u cestovnom i pomorskom prijevozu, a vlasnici su i mreže punionica u Njemačkoj i Češkoj.

Ogranak ima i svoje podružnice, među ostalim i u Švicarskoj i Češkoj, podsjeća Reuters.

Gazprom Marketing & Trading Ltd objavio je danas u priopćenju da će u poslovanju biti neovisan, kao i do sada.

“GM&T nastavlja poslovati neovisno. Plin nabavljamo na europskim veleprodajnim tržištima baši kao i svi ostali tržišni sudionici. Iz Rusije nismo dobili plin, prema dugoročnim ugovorima, još od prvog tromjesečja 2021. godine”, ističu.

“U ovom trenutku nismo u poziciji da komentiramo novu vlasničku strukturu”, dodaju u priopćenju.

Njemački poslovni dnevnik Handelsblatt objavio je u četvrtak da njemačko ministarstvo gospodarstva razmatra izvlaštenje njemačkih ogranaka Gazproma i Rosnjefta zbog zabrinutosti za opskrbu energijom, napominje Reuters.

Iz Kremlja su u petak poručili da bi takav potez predstavljao kršenje međunarodnih zakona.

Nije jasno hoće li izlazak Gazproma iz vlasništva nad njemačkim ogrankom utjecati na opskrbu Njemačke ruskim plinom. Njemačka podmiruje oko 40 posto svojih potreba za tim energentom uvozom iz Rusije, napominje Reuters.



(Pressmedia)