Vijesti

GEOPOLITIČKI ZNAČAJAN PROJEKT: U BH. SUSJEDSTVU SE GRADI TERMINAL NA KOJI ĆE STIZATI I AMERIČKI PLIN


Predstavnici Vlade Crne Gore i američkih kompanija potpisali su 12. maja u Podgorici Memorandum za realizaciju dva energetska infrastrukturna projekta kojim će se, prema riječima premijera Dritana Abazovića, između ostalog, smanjiti ovisnost o ruskom plinu.

Riječ je o izgradnji terminala za uvoz tečnog prirodnog plina (LNG) u Crnu Goru i instalaciji termoelektrane na plin, čije bi snabdijevanje dolazilo preko terminala. Projekti terminala i termoelektrane bit će u Luci Bar.

“Ovo je geopolitički značajno za nas jer se umanjuje ovisnost o ruskom plinu, ali prije svega govori da znamo gdje želimo da se zemlja kreće u narednih 10, 15, 20 godina”, rekao je Abazović.

Memorandum su potpisali Abazović, Phil Pyle predstavnik Enerflex Energy Systems i Olin L. Wethington, predsjednik i glavni izvršni direktor Wethington Energy Innovattion.

Wethington je kazao da Crna Gora u američkim kompanijama ima najboljeg tehnološkog partnera.

“Vjerujem da smo osigurali energetski temelj”, rekao je.

Potpisnici memoranduma, saglasni su da je riječ o projektu koji će osigurati energetsku sigurnost i stvoriti dobre izglede za dalji energetski i ukupni ekonomski napredak Crne Gore.

– Više osoba je prebačeno u bolnicu u Livnu. Radi se o lakšim tjelesnim povredama – potvrđeno je za naš portal iz MUP-a Kantona 10.



Hayat.ba